Svijet

Na velike NATO vježbe na Arktiku ide i princ Harry

Nakon izjave britanskog ministra odbrane Gavina Williamsona da, poslije završetka procesa Brexita, Ujedinjeno Kraljevstvo razmatra otvaranje dvije nove vojne baze u inozemstvu i želi opet postati globalna vojna sila, London kao da je uvjeren da može parirati velikim svjetskim silama kao što su Rusija i Kina, čak i SAD, iako dvije zemlje čine nedjeljivu cjelinu u NATO paktu.

Princ Harry - Twitter

“Dugo vremena, doslovno desetljećima, na naše nacionalno gledište je zapravo utjecala rasprava o Evropskoj uniji. Nakon Brexita dolazi naše vrijeme i da ponovno budemo pravi globalni akter”, rekao je Williamson i objasnio da će nove britanske baze biti smještene na Karibima i jugoistočnoj Aziji.

Najnovija vijest iz Londona je da će princ Harry lično učestvovati u izradi plana za protunapad protiv Rusije, čime postaje konkurencija samoproglašenom utjelovljenju Napoleona i Charlesa de Gaullea, francuskom predsjedniku Emmanuellu Macronu.

Naime, Velika Britanija planira održati vojne vježbe u Norveškoj tokom kojih će izvesti protunapad u slučaju hipotetskog napada iz Rusije. Princ Harry vojvoda Susse*a, mlađi sin Charlesa, princa od Walesa i preminule lady Diane, također će sudjelovati u vježbama kako bi pokazao svoju podršku britanskim marincima.

Te bi vježbe trebale biti jedna od najvećih koje je Velike Britanija provela na Arktiku tokom proteklih 20 godina. U njima će učestvovati ‘čak više od hiljadu marinaca’. Tu će biti i princ Harry, koji ima čin generala i nekoliko će dana promatrati napredak vježbi.

‘Neće nositi uniformu, ovo je posjet. Pokazat će svoju podršku vojnicima’, prenosi “Daily Mail”, citirajući izvore iz Ministarstva obrane.

Prema riječima stručnjaka, njegovo učestvovanje će biti vrlo korisno, jer su britanski marinci ‘glavna snaga koja će štititi sjeverni bok Evrope u slučaju sukoba i vrlo je važno da je princ Harry među vojnicima’.

Autor članka navodi kako je sam princ vrlo zadovoljan što će se opet vratiti vojnicima, iako više ne služi u vojsci.

‘Međutim, nije poznato hoće li ga pratiti supruga Meghan, koja čeka svoje prvo dijete’, za “Daily Mail” pišu Sami Qadri i Joe Middletone, kao da važno gdje će biti vojvotkinja od Susse*a dok se njezin suprug bude igrao ‘velikog vojvode ‘i ‘ratnika’ koji će štititi Evropu od ruskih hordi.

U ‘zastrašujućim’ vježbama će učestvovati ukupno 8000 ljudi, laka oklopna vozila marinaca, minobacači, raketni bacači, topničke i protutenkovske snage. Prema priopćenju, u manevrima će biti uključene specijalne i saboterske zrakoplovne postrojbe. Osim Velike Britanije, koja će poslati najubojitije snage od 1000 komandosa, tamo će biti i snage iz Sjedinjenih Država, Nizozemske i Norveške.

Kako primjećuje “Daily Mail”, ‘ove bi vježbe Rusiji trebale pokazati moć Britanaca, usred tenzija između zemalja koje izgledaju kao najgori dani Hladnog rata. Rusija se često optužuje za kršenje zračnog prostora Ujedinjenog Kraljevstva, podsjećaju britanski novinari.

Britanski tabloid nije htio kvariti atmosferu, budući da princ Harry ne ide svaki dan u hipotetsku bitku protiv Rusa, stoga nije spomenuo prošle vježbe u Norveškoj, kada je norveška mornarica ostala bez fregate ‘Helge Ingstad’, koja je potonula nakon što se u nju zabio teški tanker ‘Sola TS’. Norveška fregata je zbog teških oštećenja trupa za nekoliko dana potpuno potonula, a norveška vojska i vlada su optužili rusku vojsku da je poremetila rad GPS sistema tokom vježbi, što je bio glavni razlog havarije.

Budući da je princ Harry stekao čin generala, ove će vježbe bez sumnje proći u najboljem redu i Rusi će vidjeti svu moć britanskih marinaca i njihovih kolega iz Norveške, Sjedinjenih Država i Nizozemske, piše “Logicno“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh