Svijet

HAOS U NJEMAČKOJ: Neonacisti patroliraju ulicama nakon incidenata s imigrantima

Policija u bavarskom gradiću Ambergu ispituje navode o građanskim patrolama koje su uveli pripadnici ekstremno desne Nacional-demokratske stranke Njemačke (NPD) nakon što su četvorica izbjeglica iz Afganistana, Sirije i Irana fizički zlostavljali građane proteklog vikenda.

npd patrola-Facebook.com

”Poznati su nam pozivi na okupljanja preko društvenih mreža, ali zasad nismo pronašli dokaze da je zaista bilo građanskih stražarskih patrola po gradu”, priopćila je policija danas. Policija je dodala i da istražuje objave na društvenoj mreži Reddit, u subredditu Kraut/pol, u kojima se optužuje gradske vlasti da nisu u stanju zaštititi građane Amberga od migrantskog nasilja, piše “Slobodna Bosna“.

Gradonačelnik Amberga Michael Cerny (Kršćansko-socijalna unija CSU) izjavio je kako je dobio pismo u kojem ga se obavještava o slanju ”izvidnika” u Amberg, ali nije precizirao tko je poslao poruku.

NPD: Mi stvaramo zaštitne zone

Prije toga je NPD-ov ogranak za Nürnberg na svom Facebook profilu objavio fotografiju osoba u crvenim prslucima (crveno je boja NPD-a) s porukom: ”Mi stvaramo zaštitne zone u Ambergu.”

Objava je povezana s događajima proteklog vikenda kada je skupina podnositelja zahtjeva za azilom iz Afganistana i Irana starosne dobi između 17 i 19 u alkoholiziranom stanju prolazila kroz grad i nasumice fizički napadala prolaznike.

Osumnjičeni se u međuvremenu nalaze u istražnom zatvoru i tereti ih se za nanošenje teških tjelesnih ozljeda.

Gradonačelnik: Ovo je otišlo predaleko

Gradonačelnik Cerny izjavio je da je “šokiran” objavom NPD-a o patrolama za koje se tvrdi da stvaraju “zaštitne zone”, uključujući područje oko centra za izbjeglice.

“Mogu razumjeti nesigurnost koja se vidi u reakcijama nekih Amberžana, ali mržnja i prijetnje nasiljem iz cijele zemlje idu zaista predaleko”, rekao je Cerny za lokalne novine.

Ovaj slučaj je iznova pokrenuo raspravu o protjerivanju nasilnih izbjeglica i podnositelja zahtjeva za azilom. U raspravu se uključio i ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (CSU), koji je zatražio pooštrenje postojećih zakona kako bi se omogućilo lakše protjerivanje izbjeglica koje su počinile kaznena djela.

Neki liberalni mediji poput minhenskog Süddeutsche Zeitunga (SZ) Seehoferu predbacuju izjednačavanje slučaja u Ambergu s napadom u novogodišnjoj noći kada je jedan Nijemac svojim automobilom u Bottropu i Essenu ciljano napadao grupe stranaca.

”Bottrop je teroristički napad, Amberg je povezan s problemom agresivnih alkoholiziranih maloljetnika”, zaključuje SZ.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh