Svijet

ISPLOVIO KINESKI “MONSTRUM”: Prva fotografija ratnog broda opremljenog SUPERTOPOM! ŠTA SVE MOŽE!?

Sudeći prema posljednjim izvještajima, Kina je prva na svijetu opremila ratni brod elektromagnetskim topom, pomalo fantastičnim oružjem poznatim i pod engleskim nazivom railgun (rejlgan). Brod je prvi put primijećen u januaru prošle godine, a poslije rijeke Jangce završio je na testiranju u Tihom okeanu.

Kineski ratni brod - Twitter

Brod Haijangšan iz klase Juting I desantnih brodova, pojavio se na društvenim mrežama 29. decembra, a iako mu je lokacija nepoznata čini se da je na otvorenom moru.

Početkom prošle godine top su nazivali “Čudovištem sa Jangcea”. Na fotografijama je prikazan brod s velikim topom na pramcu, a ostatak broda prepun je kontejnera, raznovrsne opreme i prekriven ceradom. Brod dug 180 metara dizajniran je kako bi se mogao približiti neprijateljskoj obali i iskrcati 10 tenkova ili 500 tona tereta.

Ovakvo oružje za razliku od konvencionalnih koje se oslanjaju na neku vrstu eksplozije za lansiranje projektila, oslanja se na elektromagnetizam. Takvi projektili imaju znatno duži domet od konvencionalnih, a mogu se koristiti na udaljenostima od više stotina kilometara. Testiranje novog i još nedovoljno istraženog oružja je posebno opasan poduhvat i može nanijeti tešku štetu okruženju.

Vjerovatno zbog toga je i iskorišćen relativno stari brod koji je, naizgled, već pred otpisivanem. Veliki skladišni prostor u unutrašnjosti broda idealno je mjesto za brojne generatore za proizvodnju gotovo nezamislive količine električne energije potrebne za lansiranje ogromnih projektila. Sredinom prošle godine “CNBC” izvještavao je o povjerljivim izvještajima koje predviđa kako će ovaj sistem biti ‘spreman za rat’ do 2025. godine.

‘Sposoban je da pogodi metu udaljenu 200 kilometara brzinom 2 km u sekundi’, stoji u izveštaju. Oko 50.000 dolara košta svaki projektil.

Ipak, trenutno nije moguće precizno odrediti gdje je Kina stigla sa ovom tehnologijom i da li je ispred SAD. Američka mornarica tako navodno već godinama testira isto, no ključni problemi koji se pojavljuju su oni sa napajanjem, elektronikom i trošenjem. Nadaju se da će biti spremni za borbu prije nego ih instaliraju na brodove. O kineskim pokušajima malo se zna, možda samo više svojih testiranja u ranijoj fazi sprovode na moru, za razliku od SAD. Ili je stvarno moguće da će Kina u ovoj bitki nadvladati SAD.

Američki budžet za ove sisteme biće 20 miliona dolara u ovoj godini.

Ako i kada budu u upotrebi mogli bi da se nađu na jednom od tri ratna broda iz klase Zumvalt. Sva tri broda, Zumvalt, Monsur i Džonson, mogu proizvesti 78 megavata električne energije. Novi bi sistem mogao zamijeniti dva 155-milimetarska topovska sistema koje je mornarica izgradila, ali nikada za njega nije kupila municiju, piše “Express“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh