Region

Milanović odgovorio Čoviću: Zašto se on petlja u hrvatske izbore?

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović učestvovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada Ludbrega. Nakon toga, u obraćanju javnosti, prokomentarisao je aktuelne političke teme, te, između ostalog i najavu lidera HDZ-a BiH da će srijeda, 17.4, biti neradan dan u našoj zemlji.

Na početku se osvrnuo se na izlazak IDS-a i Fokusa iz lijeve koalicije, piše 24sata.

– Ja u tome ne učestvujem. Mislim da su izbačeni. Ili su tražili previše, a možda nisu. Nemojte me pitati, ugrozit ću SDP, a to ne želim, ovi gangsteri su mi već stavili pištolj na sljepoočnicu, ovo je ucjena, kao da dijete otmeš – rekao je.

– Ko je donio odluku kojom se ubija demokratija, zabranjuje se govor. Isti taj USUD je više puta oglasio da u Hrvatskoj postoji problem s izbornim jedincima, da je to toliko akutno da su se morali oglasiti i pozvati Sabor da hitno nešto napravi. To Sabor nije napravio nego iz 15. pokušaja. Ja bih zaključio da je dubina tog problema tolika da bi to trebao biti razlog za poništenje izbora, jer ti tipovi nam se prijete da ako krivo pogledamo da će poništiti. To će biti prva proljetna rezidba treće republike. Nisu poništili izbore zbog disproporcija na koje su same ukazivali, ali kad se predsjednik koja je politička osoba i koja se može kandidovati na evropskim izborima… Taj čovjek će dobiti Nobelovu nagradu iz logike za one s posebnim potrebama – rekao je Milanović.

Prokomentarisao je i izjave Jasne Omejec.

– Ona je bila prijateljica jednog političara. Zbog nje je mijenjan zakon da bi ona postala sutkinja Ustavnog suda. Zašto da se ja njoj javljam? Jednom me zvala. Valjda je mislila da će se razviti prijateljstvo. Nije – tvrdi Milanović.

Na pitanje hoće li biti na listi za evropske izbore, rekao je kako će on sam odlučiti. Na kritike da je on položio prisegu pred sucima Ustavnog suda, a sad ih kritikuje, kazao je:

– Ja bih položio prisegu pred slavonskom crnom svinjom. Položio bih zakletvu pred svima jer sam dobio izbore, Vijestiprenose

Odgovorio je i na pitanje je li prekršio upozorenje Ustavnog suda.

– To se ne odnosi na mene. Imali ste rektore javnih univerziteta na skupu HDZ-u, imate parazite koji cijede javni novac. Prozvali su rektoricu riječkog univerziteta, lagali su da tamo ona, em što nije bila, em što ih je poslala do đavola, a Split i Osijek su se krotko odazvali. Ko god je bio tamo pozabavit ću se njima, u političkom smislu, to su javni univerziteti, a to su obični prodani stranački bezveznjaci. To je Hrvatska – jasan je Milanović i dodaje: “Neću učestvovati na protestu opozicije. Ne želim izlagati te ljude. I have a cunning plan…”

– Imamo Andreja Turudića i Ivana Turudića, to je ista slika Doriana Graya. Da nije bilo toga, ne bi bilo ovoga. Na prvi izborima sam bio toliko suzdržan da nisam ni glasao – dodaje Milanović.

– Nije to lijeva opozicija nego seljačka buna u odijelima. Buna traje. Kakva lijeva opozicija. Čovjek iz komunističke režimske porodice. Nulta tačka – rekao je o izjavama premijera Andreja Plenkovića.

Komentariso je i Čovićevu najavu da će srijeda, 17.4, biti neradan u BiH.

– I dalje ću neke stvari trpjeti zbog interesa Hrvata jer sam svjestan da je bolje da imaju jednu lošu, nego pet. Zašto se Čović petlja u hrvatske izbore? Sad se od toga radi vrlina. Kad budem predsjednik Vlade, sve će stajati sve dok se to ne riješi. Hrvati u BiH su taoci jedne klike i samo treba doći i reći neće tako. Hrvatska ne želi teritorij, ali želi to riješiti – poručio je.

Podsjetimo, Ustavni sud je u ponedjeljak upozorio Zorana Milanovića, ali i SDP kako predsjednik države ne smije učestvovati u političkim aktivnostima i političkoj izbornoj kampanji ni jedne stranke. To znači da on ne može biti premijerski kandidat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh