Region

Crna Gora izbjegla stavljanje na “sivu listu” zemalja sa problemom pranja novca

Crna Gora je izbjegla stavljanje na “sivu listu” zemalja koje nisu učinile dovoljno u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, potvrdio je premijer Milojko Spajić 14. decembra.

Komitet eksperata Savjeta Evrope za evaluaciju mjera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL) odlučivao je na sjednici u Strazburu o statusu Crne Gore.

Premijer je poslije sjednice poručio da su napori Vlade i Skupštine bili “presudni da se ispune zahtjevi i izbjegne veliki problem za ekonomiju, ali i našu reputaciju”.

Da Crnoj Gori prijeti “siva lista” upozorila je Vlada, koja je stupila na dužnost prije mjesec i po dana.

Kako bi preduprijedili potencijalnu negativnu odluku, par dana prije sjednice MONEYVAL-a, Skupština Crne Gore je po hitnom postupku usvojila inovirani Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma i izmjene Krivičnog zakonika.

“Uvjeravam vas da ćemo odmah raditi na ispunjavanju svih preporuka FATF-a kako bi u najvećoj mjeri ispunili sve kriterijume”, kazao je Spajić na sjednici u Strazburu.

Da je završila na spornoj listi, premijer je upozorio da Podgorica ne bi mogla da pristupi Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA), zatvara pregovaračka poglavlja sa Evropskom unijom, a nastupila bi i usporenost svih tranakcija iz Crne Gore i u Crnu Goru.

Oglasio se i pomoćnik direktora za Sektor za finansijsko obavještajne poslove Aleksandar Radović koji je objavio “da je Crna Gora postigla nemoguće”.

EK: Bez pravosnažnih presuda za pranje novca
A da Crna Gora nema rezultate vrijedne hvale u ovoj oblasti konstatovala je i Evropska komisija (EK) .

U izvještaju o Crnoj Gori, između ostalog, upozorava se da nije bilo finansijskih istraga 2022. i prva tri mjeseca 2023. godine. Nije bilo ni pravosnažnih presuda za pranje novca.

U ovom dijelu pomenut je i program dodjele ekonomskih državljanstava, koji je Crna Gora pod pritiskom EU zvanično ukinula krajem 2022. ali još nisu riješene sve pristigle prijave.

Evropski zvaničnici upozoravaju da program ekonomskog državljanstva predstavlja rizik za pranje novca, utaju poreza, finansiranje terorizma…

Borba protiv pranja novca je dio ključnih poglavlja u pregovaračkom procesu. Napredak u poglavljima 23 i 24 su uslov za zatvaranje ostalih poglavlja.

Crna Gora ima otvorena sva pregovaračka poglavlja, ali zatvorena samo tri. Nijedno poglavlje nije zatvoreno od 2017. godine, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh