Region

ŽALOSNA VRBA U DUNAVSKOM PARKU! Zasađena na ostrvu Eržebet kao uspomena na caricu ubijenu 1898! EVO O KOME JE RIJEČ

Dunavski park je najlepši novosadski. Nalazi se u blizini Dunava, tačnije oslanja se na Dunavsku ulicu, pa je tako dobio i ime. Ovaj park više od jednog veka odoleva vremenu i predstavlja pravu oazu mira u centru Novog Sada.

Prostire se na 33.695 kvadratnih metara i nalazi se pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu prirode. Pod zelenom površinom je 22 000 kvadratnih metara. Uređenje zemljišta za park počelo je 1895.godine. Podsećanja radi u to vreme je na mestu današnjeg parka bio Liman, zabareni rukavac Dunava obrastao trskom i vrbama. Nasipanjem zemlje je na jednom delu ostala bara koja je zatim ozidana pa je tako poprimila pravi izgled jezera sa malim ostrvom nazvanim “Eržebet“ na kom je zasađena žalosna vrba u spomen austro-ugarskoj carici Sisi ubijenoj 1898. godine.

Najpre je uređen prostor ispred tadašnje Sudske palate – zasejana je trava i posađeno drveće, a kroz travnjak su napravljene zemljane staze. U parku je 1912. godine postavljena skulptura “Nimfa“ u vidu vodoskoka, rad poznatog novosadskog vajara Đorđa Jovanovića. U parku se nalazi i spomenik Đure Jakšića, rad Jovana Soldatovića, figura Prepodobnog Sergija Radonješkog, bista Branka Radičevića, a 1992. godine postavljena je i bista Miroslava Antića.

Pored umetničkih dela Dunavski park krase mnogobrojne i retke vrste drveća. U njemu se nalazi 250 biljnih vrsta, od čega 750 parkovskih stabala lešnika, platana, breza, srebrne lipe, divljeg kestena, jablana, jela, čempresa, tuja, bora… U njemu se nalazi i veoma lep i redak piramidalni hrast lužnjak, koji je stavljen pod zaštitu.

Park ukrašava i veliki broj vrsta šiblja: šimšira, žutike, japanske dunje, crvenog drena, kleke… Dunavski park je poznat i po jezeru u njegovom centru. Ovde se takođe dešavaju i različita događanja: koncerti, performansi. Uređenje Dunavskog parka donelo je proširenje pešačkih staza, novu izolaciju jezera, izrađena je česma sa pijaćom vodom, povećan je broj klupa itd, prenosi kurir.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh