Region

Vučić: Morali smo prešutjeti linčovanje u Srebrenici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je uoči današnjeg sastanka sa predstavnicima takozvane velike petorke u Beogradu da će u tim razgovorima “čuvati” Srbiju i Kosovo “ma koliko da ih je i ma koliko da su silni”.

Vučić je rekao da u Beograd dolazi “petorka velikih, jakih, najjačih” i da će danas biti “vjerovatno jedan od najtežih dana za Srbiju” i za njega lično.

“Pretpostavljam šta je to s čim dolaze u Beograd. Noćima zbog toga ne spavam. Bez naše krivice, tražit ćemo način i uspjet ćemo da sačuvamo Srbiju i da je ne damo na poklon nikom. Jednu stvar garantujem, neću da čuvam sebe ali ću se boriti i čuvati Srbiju ma koliko da ih je i ma koliko da su silni. Čuvat ću i Kosovo i Metohiju i naš narod na Kosovu i Metohiji”, rekao je Vučić u Šapcu na obilježavanju 15 godina od osnivanja Srpske napredne stranke (SNS).

Ocijenio je da je “pogrešno reći” da je Srbija danas u “ne lakoj” poziciji zbog napada lokalnih Srba od 24. septembra u selu Banjska na sjeveru Kosova.

“To koriste samo kao izgovor da vrše najveće moguće pritiske na Srbiju. Da nije toga, radili bi isto samo malo perfidnije i tiše”, ocijenio je srbijanski predsjednik.

Dodao je da je Srbija izložena pritiscima iako u prethodnih 11 godina, “ni jedne sekunde” nije ugozila bilo čiji integritet.

“Prešutjeli smo linčovanje u Srebrenici, uvođenje sankcija nečijoj djeci, svakodnevna hapšenja Srba na Kosovu i Metohiji… Sve je to demokratija samo nije demokratija da Srbi sačuvaju svoje ime i prezime, a mi potomci junaka sa Cera i Kolubare koji su znali da sačuvaju svoju zemlju kad je bilo najteže”, kazao je Vučić.

Predstavnici SAD-a, EU, Francuske, Njemačke i Italije doći će danas u Srbiju sa ciljem oživljavanja dijaloga i podsticanja Beograda i Prištine da se znatno ozbiljnije angažuju na primijeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Oni su tokom prepodneva u Prištini razgovarali sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh