Region

Britanski vojnici stigli na Kosovo, i Njemačka šalje dodatne

Prvi kontingent od 200 britanskih vojnika stigao je danas na Kosovo da pojača mirovnu misiju NATO snaga na Kosovu (KFOR), nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra i povećanja tenzija u regionu.

Vojnici iz 1. bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa pridružuju se britanskom kontingentu od 400 vojnika koji se već nalazi na Kosovu, saopšteno je na sajtu NATO-a.

Navodi se da je i Vlada Rumunije 3. oktobra saopštila da, takođe, šalje oko 100 dodatnih vojnika da podrže KFOR.

“Ovo raspoređivanje je razborit korak da se osigura da KFOR ima snage koje su mu potrebne da ispuni svoj mandat Ujedinjenih nacija za održavanje bezbjednog i mirnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu. Raspoređivanje je zasnovano na zahtjevu NATO-ovog vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu i odobreno od strane saveznika u Sjevernoatlantskom savetu”, saopšteno je.

Njemačka na proljeće sljedeće godine na Kosovo šalje dodatnih 150 vojnika Bundeswehra, saopćilo je ministarstvo odbrane u Berlinu danas.

“Njemačka ostaje snažno angažovana na zapadnom Balkanu i posebno na Kosovu”, rekao je njemački ministar odbrane Boris Pistorius (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) komentirajući odluku o slanju vojnika.

On je objasnio kako odluka o slanju dodatnih vojnika Bundeswehra u sklopu KFOR-ove misije na Kosovu nema veze s aktuelnim razvojem događaja, nego je donesena još prije, ali je dodao kako “Njemačka sa svojim partnerima pomno prati razvoj situacije na Kosovu”.

U saopćenju se navodi kako njemačka jedinica zamjenjuje pripadnike austrijske vojske, koji napuštaju misiju.

“Ako to bude potrebno, mi možemo svoje jedinice pojačati u svakom trenutku”, rekao je Pistorius. Trenutno je na Kosovu u sklopu KFOR-a stacioniran 71 njemački vojnik. Mandat Bundestaga dozvoljava angažman i do 400 vojnika.

Dodatni vojnici Bundeswehra će između ostalog imati i nadležnost u slučaju potrebe smirivanja nereda,pišu Vijesti

Krajem septembra je na sjeveru Kosova došlo do oružanog sukoba kosovske policije i pobunjenih Srba u kojem su poginuli jedan kosovski policajac i tri napadača.

Njemačka je snažno osudila ovaj događaj, a obje strane pozvala na deeskalaciju. Od Beograda je zatraženo da učini sve što je u njegovoj moći da se situacija na sjeveru Kosova smiri, prenosi Hina.

KFOR se trenutno sastoji od preko 4.500 vojnika iz 27 zemalja NATO-a i partnera.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh