Region

Nova škola Koste K. – 80 iskusnih nastavnika, nema učionice

Osnovna škola “Dr Dragan Hercog”, u kojoj bi dječak ubica trebao završiti osmi razred nakon neformalnog izbacivanja iz Osnovne škole “Vladislav Ribnikar”, …

… nije klasična škola s učionicama prepunim dječje graje u dvije smjene, dvoranom za tjelesni ili dvorištem za igru tokom velikih odmora. Štaviše, ona ni nema svoju zgradu, već samo kolektiv od oko 80 nastavnika koji rade s osnovcima pacijentima koji ne mogu nastaviti klasično osnovno obrazovanje, piše Blic.rs.

Škola je osnovana davne 1969. godine i od prvog dana je zamišljena kao pomoć velikom broju djece koja su na kraćem ili dužem bolničkom liječenju.

– Ako bolest spriječava dijete da dođe u školu, škola će doći njemu – praktično je moto ove ustanove.

Iz škole poručuju da su zdravstveni problemi s kojima se susreću njihovi hrabri učenici raznovrsni i, nažalost, uglavnom složeni: maligne bolesti, dječja i cerebralna paraliza, mišićna distrofija, oboljenja kralježnice, različite vrste povreda, autizam, psihički problemi…

– Zbog toga je različito i vrijeme njihovog zadržavanja u našoj školi, od nekoliko dana, dok su na liječenju u nekoj od bolnica, do više godina – poručuju iz škole.

Škola ima 80 nastavnika i defektologa koji širom Beograda svakog dana posjećuju bolničke sobe i domove oboljele djece, a kroz projekt “Učenje na daljinu” pružaju podršku i ovakvim učenicima na teritoriju cijele Srbije.

Nastavno osoblje škole “Dr Dragan Hercog” je iskusno, a njihovi učenici su najhrabrija djeca koja usprkos najtežim oboljenjima žele nastaviti osnovno školovanje. Zato će za sve u ovoj školi biti ogroman izazov organiziranje nastave za jednog učenika ubicu koji je oduzeo 10 života u “Ribnikaru” tog kobnog dana i nije pokazao iskreno kajanje zbog toga.

Kako je objavio “Blic”, škola je jučer uputila svoj prvi službeni zahtjev Klinici za neurologiju i psihijatriju za djecu i omladinu, gdje je dječak smješten, za dobivanje stručne procjene o mogućnostima njegovog nastavka školovanja. Iz škole se nisu oglašili povodom preuzimanja nadležnosti nad školovanjem dječaka ubice.

Stručnjaci s Klinike sada trebaju dostaviti zvanično o tome je li dječak ubica uopće u stanju nastaviti školovanje. Od iste procjene zavisi kako će dječak nastaviti nastavu, u kojem trenutku će se gradivo iz osmog razreda naći pred njim i po kojem nastavnom modelu.

Tek poslije nalaza stručnjaka, OŠ “Dragan Hercog” će moći donijeti odluke u vezi sa školovanjem masovnog ubice iz “Ribnikara”.

Jedna od opcija za školovanje dječaka ubice jest i nastava na daljinu što je osoblje OŠ “Dr Dragan Hercog” i prije korone radilo zbog zdravstvenih problema učenika koji ne mogu sjediti u kolektivu.

– To radimo s djecom koja su se liječila, pa su puštena kući, ali je njihov imuni sistem i dalje slab pa ne smiju ići u kolektiv. S njima se nastava odvija putem interneta. Imamo programe i kabinet s elektronskom pločom, kamerama, zvučnicima. Imamo dva takva odjela – kazao je “Blicu” svojevremeno direktor škole Zoran Aleksić.

Kako objašnjavaju u školi, njihovo osoblje provodi tri vrste nastave: bolničku (u zdravstvenim ustanovama), kućnu (u domovima pacijenata koji se tamo oporavljaju) i nastavu na daljinu (kada je to jedini način da učenik ostane dio obrazovnog sistema).

Ono što je već sada izvjesno jest da dječaku ubici, ako nastavu bude pratio preko računala, neće biti omogućen nijedan drugi sadržaj osim zakonom propisane on-line nastave, piše Blic.rs.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh