Region

Stoltenberg sa Vučićem u srijedu u Briselu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg objavio je 18. jula da će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u srijedu, 19. jula u Briselu.

vijesti

Vučić je 12. jula objavio da je uputio zvaničan dopis i zahtev za susret sa generalnim sekretarom NATO.

Tema razgovora trebalo bi da bude situacija na Kosovu.

Stoltenberg i Vučić će se sastati isti dan kada u Briselu treba da se održe razgovori glavnih pregovarača Srbije i Kosova sa specijalnim izaslanikom EU sa dijalog Miroslavom Lajčakom.

Iz Evropske unije je 11. jula potvrđeno da je Kosovo pristalo da smanji prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, na severu Kosova.

Dogovoreno je i dodatno smanjenje policijskih snaga u ovim opštinama sa srpskom većinom, uz redovnu procenu bezbedonosne situacije u saradnji sa misijama EULEX i KFOR, kao i pripreme za održavanje lokalnih izbora.

Iz Vlade Kosova je to potvrđeno, uz navode da će “svi koraci biti završeni u roku od dve nedelje”. Dodali su da će prisustvo policije biti smanjeno za 25 odsto.

Tenzije na severu Kosova su podignute krajem maja kada su novoizabrani gradonačelnici uz pomoć policije ušli u opštinske zgrade, čemu se usprotivilo lokalno srpsko stanovništvo.

Pripadnici srpske zajednice, koji su većina na severu Kosova, bojkotovali su poslednje aprilske izbore i ne prihvataju rezultate, odnosno nove gradonačelnike koji dolaze iz redova albanske zajednice.

Oni svakodnevno protestuju ispred opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku sa zahtevom da gradonačelnici ne dolaze na posao i da se sa severa povuče specijalna jedinica Policije Kosova.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh