Region

State Department: Države Zapadnog Balkana minimalno fiskalno transparentne

U novom izveštaju State Departmenta među državama sveta koje su ispunile minimalne zahteve fiskalne transparentnosti našle su se i države Zapadnog Balkana, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija.

State department - depo

Izveštaj navodi da su od 140 procenjivanih država, vlade njih 72 ispunile minimalne zahteve fiskalne transparentnosti.

Proces revizije fiskalne transparentnosti State Departmenta procenjuje da li su vlade država ispunile minimalne zahteve fiskalne transparentnosti. To podrazumeva da države poseduju ključne budžetske dokumente koji su javno dostupni i generalno pouzdani.

Izveštaj uključuje i procenu transparentnosti procesa za dodelu državnih ugovora i dozvola za eksploataciju prirodnih resursa.

“Fiskalna transparentnost je ključni element efikasnog upravljanja javnim finansijama i pomaže u izgradnji poverenja tržišta”, ističe State Department u izveštaju, objavljenom 27. juna 2023.

Ovaj izveštaj obuhvata period od 1. januara do 31. decembra 2022. godine. U proceni su se u obzir uzimale informacije američkih ambasada i konzulata, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva.

Ministarstvo finansija Srbije pozdravilo je izveštaj. Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da je to dobra vest i, kako je ocenio, potvrda do sada sprovedenih reformi u oblasti javnih finansija.

“Ovaj izveštaj znači da smo prepoznati kao zemlja čiji građani znaju kako se troši javni novac, a bez toga nema efikasnog upravljanja javnim finansijama”, rekao je Mali.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh