Region

EU neće tolerisati eskalaciju na sjeveru Kosova

Eskalacija na sjeveru Kosova se nastavlja i postaje opasna, uprkos održanim sastancima, a mi to nećemo tolerisati, poručio je Žozep Borelj (Josep Borrell), šef diplomatije Evropske unije.

Josep Borrell - AFP

Borelj je na svom Tviter nalogu naveo da je “veoma uznemiren situacijom na sjeveru Kosova”, pominjući hapšenja kosovskih Srba, marširanje Kosovskih bezbjednosnih snaga (KSB) u Južnoj Mitrovici, te oštru retoriku koja je uslijedila iz Srbije.

Policija Kosova uhapsila je 23. juna u Sjevernoj Mitrovici jednu osobu zbog sumnje da je učestvovala u napadu na KFOR, vojnu misiju NATO na Kosovu.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) je rekao da je uhapšen Nenad Orlović, koji se sumnjiči da je 29. maja bio u grupi koja je napala KFOR, kada je povrijeđeno 30 vojnika NATO.

Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije osudila je hapšenje, uz navode da kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti “sabotira” dijalog o normalizaciji odnosa.

Reagovala je i Srpska lista, najveća politička partija kosovskih Srba, koja je zatražila hitno raspoređivanje pripadnika misije EULEX i KFOR na sjeveru Kosova kako bi se “garantovao mir i bezbjednost svim građanima”.

Sukob KFOR-a i lokalnih Srba se dogodio 29. maja u opštini Zvečan, jednoj od četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

Kosovske vlasti tvrde da iza tog napada stoje “kriminalne grupe koje podržava Beograd”.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović izjavio je 23. juna da je od misije KFOR na Kosovu zatražio preduzimanje hitnih mjera u zaštiti srpskog naroda na Kosovu.

“Zahtjevamo preduzimanje hitnih mjera u zaštiti srpskog naroda i prava na njegov opstanak. Ovo je naša molba jedinicama KFOR-a i drugim međunarodnim bezbjednosnim institucijama na Kosovu i Metohiji”, rekao je Mojsilović u kratkom obraćanju medijima.

Dan ranije, bez dogovora o rješavanju krize na sjeveru Kosova završeni su odvojeni sastanci Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, i Albina Kurtija, premijera Kosova, sa evropskim zvaničnicima u Briselu.

Evropska unija je tada ponovila svoj zahtjev – prijevremeni izbori na sjeveru Kosova, u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom. Kurti je rekao da je spreman, ali uz vladavinu prava, dok je Vučić ocijenio da ništa nije dogovoreno, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh