Region

Biserko: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema državama regije

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko kazala je danas da Srbija ima teritorijalne aspiracije prema državama regije, a da se njezini interesi u Crnoj Gori očituju kroz zaokruživanje projekta “srpskog svijeta”.

Sonja Biserko - Bigportal.com

Također u četvrtak je i aktualni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao da Srbija pokušava vladati zemljama regije i to prije svega Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom te Sjevernom Makedonijom i Kosovom te da na takvu srbijansku politiku nisu učinkovito odgovorili zapadni partneri.

“Na Balkanu sada imamo pokušaj stvaranja srpskog svijeta kao neku vrstu produžetka ruskog svijeta u ruskoj regiji. To vidimo u regiji gdje Srbija pokušava vladati Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Kosovom i Sjevernom Makedonijom. Nažalost, ta politika još nije dobila učinkovit odgovor naših zapadnih partnera”, kazao je Đukanović uoči drugog kruga predsjedničkih koji će se u Crnoj Gori održati u nedjelju.

Biserko ističe kako je veoma važan i utjecaj Rusije i Kine na regiju zbog toga što se pomoću Srbije “Balkan danas drži kao vrsta ruskog uporišta” preko kojeg se mogu ugroziti planovi Zapada u smislu konsolidacije zapadne sfere utjecaja.

„Rusija je nesumnjivo u velikoj mjeri uticala na prvi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, i to je činila prije svega pomoću državne crkve Srbije i ostalih poluga iz Beograda”, izjavila je Biserko, prenosi Beta.

Biserko ističe da Rusija ima veoma duboke krojene i veliki utjecaj u Srbiji, prije svega kroz Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), ali da se SPC do sada nije mnogo javno protivila sporazumu s Kosovom.

“U tom smislu, očekuje se da bi podržali moguću prozapadnu orijentaciju predsjednika Vučića. Međutim, različite vjerske, akademske elite, zatim mladi ljudi koji su mahom antizapadno orijentirani, danas imaju veliki utjecaj. I uglavnom su pod kontrolom Moskve”, istaknula je Biserko te dodala da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, kao autoritarni lider, sposoban promijeniti postojeću paradigmu, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh