Region

Seizmolozi objavili opširnu analizu jakog potresa u Hrvatskoj na Krku

Seizmološka služba objavila je detaljnu analizu današnjeg potresa na Krku. Podsjetimo, jutros malo prije 10 sati dogodio se jak potres magnitude 4.8 po Richteru blizu mjesta Baška na Krku. Analizu Seizmološke službe prenosimo u nastavku.

“Prijepodne, 16. veljače u 9:47 UTC (10:47 SEV), u blizini mjesta Baška na otoku Krku dogodio se jak potres procijenjenog intenziteta u epicentru VI °EMS (Europska makroseizmička ljestvica) koji se osjetio na širem području Kvarnera, Istre i riječkog zaleđa, jugozapadne Slovenije, južnoj Austriji, južnoj Njemačkoj, južnoj Mađarskoj, te u Bosni i Hercegovini do Banje Luke, Zenice i Sarajeva, kao i u Italiji (slika 1).

Lokalna magnituda iznosi 4.8 (Izvješće Seizmološke službe Geofizičkog odsjeka PMF-a), a žarište mu je bilo plitko na dubini između 8 i 10 km. Nakon njega uslijedio je niz slabijih potresa (slika 2) od kojih je najjači bio lokalne magnitude 2,7, a dogodio se u 9:53 UTC (10:53 SEV).

Dogodila su se još tri potresa magnituda između 2,0 i 3,0 te 20 potresa magnituda između 1,0 i 2,0. Ovakvo ponašanje potresa – pojava naknadnih potresa koji su magnitudom slabiji od glavnog potresa – je očekivano i uobičajeno te se može očekivati pojačana seizmička aktivnost u okolici epicentra glavnog potresa u sljedećih nekoliko tjedana ili čak mjeseci.

Preliminarno rješenje dobiveno za mehanizam pomaka u žarištu potresa za glavni potres (slika 3) ukazuje da se potres dogodio najvjerojatnije na dominantno reversnom rasjedu s kosim pomakom po rasjednoj plohi (transpresija), pružanja JI–SZ.

Dobiveno je određivanjem polariteta prvog pomaka P-vala (prema gore – crni kružići ili prema dolje – bijeli kružići) na 165 seizmoloških postaja u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Austriji, Švicarskoj, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Slično rješenje metodom tenzora momenta objavio je i Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia (INGV) iz Italije, a može se pogledati na stranicama EMSC-a,piše Index


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh