Region

Vučić povodom Dana državnosti: Sretenje je rodno ime Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Kragujevcu da je Sretenje rodno ime Srbije, najznačajniji datum i crveno slovo za sve Srbe jer su kao narod mnogo toga uradili na taj dan.

Aleksandar Vucic - Screenshot

Vučić je na sretenjskoj akademiji “Knežev zapis”, povodom Dana državnosti Srbije, istakao da će samo brigom o državi, čineći je jačom i boljom, biti dat značaj onome što je urađeno u Kragujevcu 1835. godine.

On je naglasio da je najvažnija poruka koju želi da pošalje to da Srbija, suočena sa posljedicama rata na istoku Evrope i pritiscima u vezi sa Kosovom, spas može da nađe u tome što je u posljednjih 10 godina stvorena jaka, demokratska, slobodna i suverena država, koja se razvija i čuva svoje interese.

“Bez države mi bismo bili kao narodi koji imaju teritoriju, ali ne i državu, pa su prepušteni na milost i nemilost tuđih interesa. Narodi stvaraju države, a države čuvaju narode. Država je građena ovdje u Kragujevcu i otada Srbija nikada nije umirala”, naglasio je Vučić.

On je istakao da Sretenjski ustav, donesen na današnji dan 1835. godine, uči da se ne treba igrati ni sa državom, ni sa sudbinom, niti sa istorijom.

“Jasno je da to možemo samo ako je ta država dovoljno jaka da ostane slobodna i da ostane na jasnom putu ka jasnom cilju. Drugog garanta za sve nas u Srbiji i Srbe u drugim državama nema – bez demokratske, suverene i slobodne Srbije”, poručio je Vučić.

On je naveo da stvaranje države jeste avantura, ali da država, kada je stvorena, više ne trpi nikakav avanturizam, već jasne odgovore i ozbiljne odluke.

Vučić je ukazao da sigurnost, mir, standard i napredak nisu samo proizvodi na političkoj pijaci, već postamenti na kojima počivaju mogućnosti i sposobnost nacije da stvara i ima budućnost.

“Zato opominjem sve nas da sa tim ne smijemo da se igramo, već da nastavimo putem koji su utemeljili naši preci – i veliki Đorđe, i veliki Miloš, čije smo spomenike uklanjali na obodima Kalemegdana, ali ćemo ih uskoro vratiti. Naše je da brinemo o državi i činimo je jačom i boljom, jer ćemo samo tako dati značaj onome što je urađeno u Kragujevcu 1835. godine”, poručio je Vučić.

Sretenjskoj akademiji u Kragujevcu prisustvovali su predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministri u Vladi Srbije, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i drugih institucija, kao i diplomatskog kora.

Vučić je prije svečanosti u Staroj skupštini posjetio staru crkvu posvećenu Svetoj Trojici, koju je podigao knez Miloš Obrenović 1818. godine, kada je Kragujevac proglasio prijestonicom Srbije.

Srbija danas obilježava Sretenje – Dan državnosti, u znak sjećanja na 15. februar 1804. godine kada je podignut Prvi srpski ustanak pod vođstvom Karađorđa i kada je 1835. godine donesen Sretenjski ustav, prvi moderni Ustav Srbije, piše Srna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh