Region

Srbija se opet nije uskladila sa EU u sankcijama Rusiji

Srbija se ponovo nije uskladila sa poslednjim odlukama Evropske unije (EU) što se tiče restriktivnih mJera protiv Rusije, koje su odgovor na agresiju na Ukrajinu.

U pitanju su dvIJe odluke koje se odnose na proširenje liste osoba i entiteta koji podrivaju i prete teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine, kao i odluke koja se odnosi na ograničenje cIJena naftnih derivata,piše Vijesti.

Sa ovim odlukama Evropske unije su se uskladile sve ostale zemlje regiona koje su kandidati za punopravno članstvo u EU: Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija i Bosna i Hercegovina, kao i zemlje Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA) gde su Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora.

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj (Josep Borrell) je pozdravio usklađivanje ostalih zemalja sa odlukama EU, te je potvrdio da će ove zemlje “obezbijediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Savjeta EU”.

Predsjednik Rusije je povodom Dana državnosti Srbije, poručio predsedniku Srbije da ceni izbalansiranu spoljnu politiku koju vodi.

Srbija je inače jedina zemlja kandidat za punopravno članstvo u evropski blok koja se nije uskadila ni sa jednom odlukom EU po pitanju sankcija Rusiji.

Ovo je razlog zašto je Srbija doživela drastičan pad stepena usklađenosti sa spoljnom politikom EU.

Neuvođenje sankcija Rusiji je razlog zašto Srbija nije napredovala ni za jedan korak u procesu evropskih integracija, te je prošla godina za nju bila propuštena jer nije bilo pomaka u procesu pristupnih pregovora.

Evropski zvaničnici redovno pozivaju zvanični Beograd da uvede sankcije Rusiji, jer se od Srbije kao zemlje kandidata očekuje da progresivno uskladi njenu politiku sa politikama EU.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh