Region

Kosovo: UNMIK poziva na povratak dijalogu

Kako stoji u priopćenju iz te misije, Ziadeh je istaknula važnost pridržavanja obaveza i nastavka razgovora bez odlaganja kako bi se u potpunosti riješila otvorena pitanja i normalizirali odnosi.

Kosovo: UNMIK poziva na povratak dijalogu - agencije

Voditeljica UNMIK-a Caroline Ziadeh pozvala je danas predstavnike Beograda i Prištine da se vrate dijalogu i postignu sporazum o normalizaciji odnosa, istodobno pozdravljajući mjere koje su poduzete kako bi se smanjile napetosti te odluku o uklanjanju barikada.

Kako stoji u priopćenju iz te misije, Ziadeh je istaknula važnost pridržavanja obaveza i nastavka razgovora bez odlaganja kako bi se u potpunosti riješila otvorena pitanja i normalizirali odnosi.

Kosovska policija priopćila je da je granični prijelaz “Merdare” ponovno otvoren za promet te da je barikada, koja je postavljena 27. prosinca uklonjena.

Kosovo je u srijedu zatvorilo najveći granični prijelaz nakon što su ga prosvjednici blokirali sa srbijanske strane kako bi podržali svoje sunarodnjake na Kosovu u odbijanju priznanja neovisnosti zemlje.

Nakon tri tjedna blokade danas bi trebale biti uklanjanje barikada na sjeveru Kosova što je kasno sinoć najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka s predstavnicima Srba s Kosova.

Odluka o uklanjanju barikada donesena je nakon što je u srijedu bivši pripadnik kosovske policije Dejan Pantić, koji je uhićen zbog sumnje da je sudjelovao u napadima na članove Središnjeg izbornog povjerenstva, pušten iz pritvora, ali mu je određen kućni pritvor.

Uhićenje dvojice bivših srpskih policajaca, optuženih za nerede u lokalnim izbornim povjerenstvima, izazvalo je lokalne Srbe da blokiraju ceste i napetosti dovelo na rub sukoba. SAD i EU angažirale su shuttle diplomaciju da smanje tenzije, dovedu strane za stol i potaknu ozbiljnije razgovore.

Beograd ustrajava na tome da je EU jamac za provođenje Briselskog sporazuma iz 2013. kojim se Priština obvezala na formiranje Zajednice srpskih općina, a na toj obvezi u novom valu diplomatskih pregovora inzistira i SAD, nastojeći omekšati Vučića u postizanju trajnog rješenja, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh