Region

Scholz: Pridruživanje Zapadnog Balkana EU je i interes Njemačke

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je danas da je u interesu Njemačke i Evrope da se preostale zemlje Balkana pridruže Evropskoj uniji.

Olaf Scholz - N1

Govoreći u parlamentu uoči jednodnevnog summita Evropske unije u Briselu, Scholz je pozdravio obnovu pregovora o pristupanju EU sa šest zemalja zapadnog Balkana posljednjih mjeseci, te odluku da se ove sedmice Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata.

“U našem je njemačkom i našem evropskom interesu da ostatak Balkana postane dio Evropske unije”, rekao je njemački kancelar zastupnicima u Berlinu.

Scholz je također pohvalio odluku da se Hrvatskoj omogući pridruživanje evropskoj zoni putovanja, Schengenu, i rekao da bi Bugarska i Rumunija to trebale “uskoro slijediti”.

Austrija je do sada blokirala nastojanja ove dvije zemlje da se pridruže schengenskom prostoru.

Scholz je također naglasio posvećenost EU Ukrajini i rekao da su pokušaji potkopavanja podrške osuđeni na propast, u slabo prikrivenoj poruci Mađarskoj, koja je ranije ove sedmice odustala od prigovora na pomoć Kijevu.

“Svatko ko vjeruje da se vrijednosti EU, na koje su se sve države članice obvezale, može potkopati blokiranjem njihove vanjske i sigurnosne politike, neće uspjeti”, rekao je Scholz, piše Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh