Region

Varhelyi: Proces proširenja je jedan od tri prioriteta EU

Povjerenik Europske komisije za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi boravi u posjetu Srbiji, gdje je u odvojenim susretima razgovarao sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Oliver Varhelyi - Screenshot

“Na kritičnom smo raskrižju, proces proširenja privlači pozornost, ali vidimo velike geopolitičke destabilizacije na našem kontinentu”, rekao je na konferenciji za novinstvo povjerenik Varhely, a koja je upriličena nakon susreta s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema njegovim riječima, proces proširenja je jedan od tri prioriteta EU te će se zbog toga idućeg tjedna održati summit u Tirani, gdje će lideri doći kako bi razgovarali o regiji.

“Potrebna nam je i Srbija za stolom u Tirani, lider Srbije koji će sjedati za stolom”, istaknuo je Varhelyi.

“Ogromna je pozornost javnosti kada je riječ o odnosima EU i Srbije”, istaknuo je Varhelji te dodao da je jedino dugoročno rešenje za mir članstvo u EU, a tri zemlje su odlučile “da se nakon ruske agresije prijave za članstvo”.

“Kada je riječ o energetici, donijeli smo dobre vijesti. To utiče i na zapadni Balkan, stvorili smo paket energetske pomoći koji će mobilizirati 2,5 milijarde eura za regiju, zemlje s manje financijskih sredstava imaju preokupaciju kako proći kroz zimu”, kazao je Varhelyi te dodao da zapadni Balkan može postati nova ulazna tačka za energente za EU.

Nakon sastanka srpski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je kako je posebno zadovoljan zbog sporazuma financijske podrške Srbiji, te da će Srbija dobiti ključnu proračunsku podršku od 165 milijuna eura već do kraja ove godine.

“Naravno da smo uvijek pokazivali poštovanje prema svakoj vrsti podrške, posebno financije pomoći i znanja, koju smo dobivali od naših europskih partnera i nikada nisam krio zahvalnost zbog te pomoći”, kazao je Vučić te dodao da su razgovarali naročito o podršci u oblasti energetike.

“Srbija će dobiti ključnu proračunsku podršku 165 milijuna eura već do kraja ove godine”, rekao je Vučić dodajući da je zbog toga zahvalan predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Prema njegovim riječima, to je važna i velika stvar koju je na veoma konkretan način Europska unija završila u interesu zemlja zapadnog Balkana i Srbija je dobila najznačajnija i najveća sredstva.

Srbija je danas potpisala tri sporazuma s EU i to Okvirni sporazum o financijskom partnerstvu, Sporazum podrške EU o upravljanju migracijama u Srbiji i pristupu zdravstvenoj zaštiti, kao i Sporazum podrške EU o upravljanju migracijama u Srbiji i jačanju sustava upravljanja migracijama i kontroli granica, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh