Region

Predsjednica Evropske komisije u subotu u posjeti Crnoj Gori

Predsjednica Europske komisije (EK) Ursula Gertrud von der Leyen posjetit će u subotu, 29. oktobra Crnu Goru..

Ursula von der Leyen - Twitter

Predsjednica Europske komisije (EK) Ursula Gertrud von der Leyen posjetit će u subotu, 29. oktobra Crnu Goru, priopćio je danas na sjednici crnogorske Vlade direktor Direkcije za evropske fondove u Ministarstvu europskih poslova Bojan Vujović.

“Ono što će u dijelu procesa pristupanja, odnosno političkog dijaloga, obilježiti ove sedmice je posjet predsjednice EK koji će biti upriličen u subotu”, kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, tom prigodom bit će organiziran posjet izgrađenom dijelu trans-balkanskog energetskog koridora u Crnoj Gori, koji je financirala Europska unija.

Ursula Gertrud von der Leyen jučer u Sjevernoj Makedoniji, prvoj zemlji koju je posjetila tijekom obilaska regije, kazala da je Europska unija obećala 500 miliona eura za poboljšanje energetske infrastrukture na zapadnom Balkanu.

Tokom današnjeg posjeta Kosovu predsjednica Europske komisije kazala je da će imati koristi od razgovora koji se vode o zakonskom rješenju o najvišoj cijeni za plin, koja će uticati i na cijenu električne energije, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

“Sada će vam možda trebati proračunska financijska podrška, pa ćemo vam dati grant od 75 miliona eura kako bi odmah podržali poduzeća i kućanstva. Završit ćemo sve procedure do kraja godine kako biste u siječnju imali sredstva u proračunu”, kazala je Ursula Gertrud von der Leyen te dodala da planiraju investirati 500 miliona eura za regiju kako bi podržali energetsku neovisnost kroz ulaganje u obnovljivu energiju, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh