Region

Lokalni izbori u Podgorici i još trinaest gradova u Crnoj Gori

Od 25 opština u Crnoj Gori danas, 23 .oktobra, se održavaju lokalni izbori u 14 , uključujući glavni grad Podgoricu.

vijesti,

Koje partije učestvuju na lokalnim izborima u Crnoj Gori?
Lokalni izbor zakazani su za 23. oktobar 2022. u 14 opština.

U ovim opštinama pravo glasa ima oko 345.000 birača što je oko 64 posto glasačkog tijela u državi. Biračka mjesta su otvorena od sedam do 20 sati.

Osim Podgorice izbori se održavaju u dvije manje opštine centralne regije Danilovgradu i Zeti, primorskim Baru, Budvi i Tivtu i osam opština na sjeveru: Bijelom Polju, Pljevljima, Rožajama, Plavu, Kolašinu, Žabljaku, Plužinama i Šavniku.

Od ovih 14 opština, u devet je do sada vladala DPS sa koalicionim partnerima.

Bitka za Podgoricu
U Podgorici u kojoj živi skoro trećina ukupnog broja stanovnika Crne Gore, na 208 mjesta moći će da glasaju 43.523 birača.

Administrativnim, političkim i univerzitetskim centrom države 24 godine godine vlada Demokratska partija socijalista predsjednika Mila Đukanovića. Njihovog kandidata Ivana Vukovića, dosadašnjeg gradonačelnika, podržava osam manjih stranaka .

Njihovi protivnici, stranake i koalicije koje su 2020. pobijedile na parlamentarnim izborima i nakon tri decenije poslale Đukanovićev DPS u opoziciju, nastupaju u pet kolona a kandidate za gradonačelnika imaju i dva nova politička subjekta.

Službenici Uprave policije će u opštinama gdje se održavaju izbori snimati javna mjesta, ukoliko dođe do spontanih okupljanja ili narušavanja reda i mira.

Izborni turizam’ u borbi za glasove u 14 crnogorskih opština
Ministarstvo unutrašnjih poslova je otvorilo call centar gdje građani besplatnim pozivom na broj 19820 mogu prijaviti eventualne nepravilnosti u izborniom procesu.

U izbore se ulazi bez funkcionalnog Ustavnog suda zaduženog za rešavanje mogućih sporova o regularnostima i rezultatima izbora. Sud koji treba da ima sedam, trenutno ima troje sudija i nema kvorum za odlučivanje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh