Region

Lokalni izbori u 14 opština u Crnoj Gori u sjenci bitke za Podgoricu

Opšte je mišljenje da će rezultat izbora u Podgorici odrediti politički pravac na državnom nivou za naredni period

U 14 crnogorskih opština u nedjelju, 23. oktobra biće održani lokalni izbori. Najveća neizvjesnost biće u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, u kome živi više od jedne trećine ukupnog crnogorskog stanovništva.

Pored Podgoričana lokalnu vlast će birati i građani Bijelog Polja, Bara, Budve, Danilovgrada, Žabljaka, Zete, Kolašina, Pljevalja, Plava, Plužina, Rožaja, Tivta i Šavnika.

-Izbori u trenutku duboke političke krize u državi-

Lokalni izbori održavaju se u trenutku kada se Crna Gora nalazi u dubokoj političkoj krizi. Vlada Dritana Abazovića, kojoj je izglasano nepovjerenje još 19. avgusta, nalazi se u tehničkom mandatu, a situaciju dodatno otežava činjenica da se Ustavni sud Crne Gore nalazi u blokadi, jer nema kvorum za odlučivanje. Ova sudska instanca nadležna je za eventualne žalbe vezano za izborni proces, tako da je i proglašenje rezultata nakon završetka izbora pod velikim znakom pitanja. Osim toga, i ovaj izborni ciklus održava se po starim izbornim pravilima, uprkos preporukama međunarodnih partnera da se krene u izmjenu izbornog zakona.

Iako se radi o lokalnim izborima, njihova važnost u ovom momentu je daleko veća. S obzirom da je Vlada u tehničkom mandatu, izvjesno da će vanredni parlamentarni izbori biti održani krajem ove ili početkom naredne godine, pa će rezultati nedjeljnih izbora pokazati u kakvom raspoloženju i sa kakvim potencijalom će partije dočekati vanredne parlamentarne izbore. Opšte je mišljenje da će rezultat izbora u Podgorici odrediti politički pravac na državnom nivou za naredni period.

-Suverenističke partije okupljene u jednoj koaliciji-

Glavna bitka vodiće se u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, gdje živi više od 200 hiljada stanovnika. Za glasove više od 143.000 birača u glavnom gradu boriće se partije sa osam izbornih lista. Veliku koaliciju “Svi za naš grad”, koju predvodi aktuelni gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković čine suverenističke partije (DPS, SDP,SD, Bošnjačka stranka, Liberalna partija, GI 21.maj, Nova ljevica i Demokratska romska partija). Vuković je potpredsjednik DPS, partije Mila Đukanovića, doktor je političkih nauka, bio je predavač na američkom Univerzitetu Džordž Vašington kao prvi Fulbrajtov stipendista za post-doktorske studije iz Crne Gore.

Tokom prethodnih mjesec dana kampanje, Vuković je govorio o dostignućima u prethodne četiri godine, s akcentom na uređenje grada, izgradnju moderne infrastrukture, ali i podatak da je u 2022. godini budžet Glavnog grada ostvario rekordan prihod od preko 100 miliona eura. Vuković je poznat po dobrim odnosima sa kolegama iz regiona, posebno sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić sa kojom je u julu ove godine potpisao Sporazum o bratimljenju Sarajeva i Podgorice.

-Opozicija u više kolona-

S druge strane, na sedam različitih lista su partije koje su na parlamentarnim izborima 2020. tijesno pobijedile DPS na državnom nivou.

Listu Demokratskog fronta predvodi dr Jelena Borovinić Bojović, koja je bila ministarka zdravlja u Vladi Zdravka Krivokapića, kojoj je izglasano nepovjerenje početkom godine. Poznata je kao osoba bliska Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a javnosti je poznata i po tome da je u vrijeme koronavirusa liječila mitropolita SPC Amfilohija, koji je preminuo oktobra 2020.

Građanski pokret URA, partija premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića nastupiće u koaliciji sa Albanskom alternativom i Civis-om. Listu predvodi Luka Rakčević. Samostalno će nastupiti i Socijalistička narodna partija vicepremijera u tehničkom mandatu Vladimira Jokovića.

Demokrate Alekse Bečića nastupaju u koaliciji sa Demosom i Ujedinjenom Crnom Gorom, a listu predvodi poslanik Demokrata Danilo Šaranović.

-Pokret “Evropa sad”-

Ozbiljan politički akter na ovim izborima biće pokret “Evropa sad”, koji predvode Milojko Spajić i Jakov Milatović, dva ministra iz ekspertske Krivokapićeve Vlade. Oni su idejni tvorci istoimene reforme kojom su povećane minimalne plate sa 222 na 450 eura. Tom reformom su iz mjesečnih zarada zaposlenih ukinuta dotadašnja izdvajanja za zdravstvenu zaštitu, zbog čega ih dio partija optužuje da su finansijski ugrozili crnogorsko zdravstvo.

Na izborima učestvuje i pokret “Preokret”, koji predvodi nekadašnji poslanik Pozitivne Crne Gore Srđan Perić.

Na osnovu retorike i narativa koji se može prepoznati kroz govore nosioca lista, ali i kroz njihova partijska saopštenja, skoro je izvjesno da će velikoj koaliciji “Svi za naš grad”, da bi sačuvala vlast u Podgorici, biti potrebna apsolutna pobjeda, jer su šanse za post izborne koalicije ovog pokreta sa opozicionim partijama minimalne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh