Region

Sanader nepravosnažno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo

Bivši premijer Hrvatske i čelnik HDZ-a Ivo Sanader nije kriv za ratno profiterstvo, objavila je sutkinja zagrebačkog Županijskog suda nepravosnažnu presudu, nakon ponovljenog postupka u slučaju “Hypo”.

Ivo Sanader - Vijesti.ba

Obrazlažući presudu, sutkinja je navela da Sanader nije pribavio nesrazmjernu imovinsku korist te je, stoga, nastupila apsolutna zastara krivičnog djela, piše HRT.

Prema riječima sutkinje, da bi se utvrdilo da je kriv trebala bi se dokazati zloupotreba položaja i ovlaštenja i ostale okolnosti ratnog profiterstva.

“U Zakonu o nezastarijevanju za ratno profiterstvo taksativno su navedena kaznena djela na koja se može primijeniti. Nije sud sporio počinjenje u vrijeme Domovinskog rata, ali je potrebno i da počinjenjem kaznenog djela bude ostvarena nesrazmjerana imovinska korist. Optužnicom se tereti da je postupio u svrhu pribavljanja imovinske koristi umjesto djelovanja u interesu države te da je povrijedio temeljne prihvaćene vrijednosti društva te da je pribavio imovinsku korist za sebe. Zakon o nestarjevanju ne precizira iznos kojim se definira nesrazmjerna korist, korist mora biti takva da ozbiljno ugrožava stabilnost države”, navela je sutkinja obrazlažući presudu, te dodala da iznos preko 3 miliona ne predstavlja iznos koji je ugrožavao Hrvatsku u vrijeme rata kako propisuje zakon o nezastarijevanju.

Kako je rekla, smisao zakona o nezastarijevanju je ozbiljna ugroženost države, a navedeni iznos je isplaćen iz sredstava Hypo banke, dok Republika Hrvatska nije trpila štetu.

“Šteta za RH je prije svega moralnog karaktera. To je prije svega nematerijalna steta u vidu nepovjerenja u institucije, takvu štetu predstavlja svaki nezakoniti postupak nekog dužnosnika, ne samo u ratno vrijeme. Nije pribavljena znatna nesrazmjerna imovinska korist kako propisuje zakon o nezastarijevanju kaznenog djela. Nastupila je apsolutna zastara kaznenog djela”, obrazložila je sutkinja.

Za aferu “Hypo” Sanaderu se sudilo treći put. Bio je dva puta osuđen, no presude su poništili Ustavni i Vrhovni sud.

Tužilaštvo je Sanadera teretilo da je kao zamjenik ministra spoljnih poslova od Hypo banke primio proviziju od 3 miliona i 600 hiljada kuna (oko 935 hiljada KM), nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupovinu zgrada ambasada, prenosi Index.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh