Region

Parada ponosa će, ipak, biti održana u Beogradu

Parada ponosa će, ipak, biti održana u poslijepodnevnim časovima u Beogradu, iako su Vlada Srbije i policija ranije zabranili šetnju.

Parada ponosa će, ipak, biti održana u Beogradu - Federalna.ba

Organizatori Evroprajda 2022. potvrdili su ovo nakon što je premijerka Srbije Ana Brnabić održala hitan sastanak s njima i evropskim zvaničnicima. Naime, nakon što je rečeno da će predstavnici ambasada, evropska komesarka za ravnopravnost Helena Dalli i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Giaufre šetati s aktivistima, od Vlade je dobijena bezbjednosna garancija.

Vlada se nije oglašavala, ali je zvaničnik Vlade Njemačke iz redova Zelenih, Sven Lehman na Twitteru takođe potvrdio ovu informaciju.

Ipak, već oko podneva počeli su prvi incidenti s protivnicma Prajda. Dvojica učesnika skupa protiv Prajda privedena su u blizini Crkve svetog Marka, nakon što su flašama gađali automobile, psovali okupljenim novinarskim ekipama i ušli u raspravu s policijskim službenicima. Raščinjeni monah Antonije pogodio je flašom u stomak snimatelja, nakon čega je priveden, piše Federalna.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh