Region

Bivši britanski ministar odbrane: Područje zapadnog Balkana je bure baruta, greške Evrope dale priliku Putinu

Putin je već pokušao da destabilizuje region: prije šest godina državni udar koji je podržavala Rusija pokušao je spriječiti Crnu Goru da se pridruži NATO-u

Bivši ministar odbrane Velike Britanije Majkl Felon (Michael Fallon) smatra da je područje zapadnog Balkana bure baruta, te ističe kako Kremlj ne bi oklijevao da iskoristi situaciju ukoliko bi se rat vratio u ovom regionu, piše britanski Telegraph.

Felon je na početku članka podsjetio na objavu Vladimira Đukanovića, koji je napisao “da mu se čini da će Srbija biti prinuđena da krene u denacifikaciju Balkana”.

– Iako smo s pravom fokusirani na tešku situaciju Ukrajine, trebalo bi da obratimo pažnju na bure baruta koje je zapadni Balkan. Preko svog srbijanskog zastupnika, Rusija ponovo ispituje evropsku slabost. Nezavisne zemlje poput Kosova i Bosne i Hercegovine su sljedeća linija fronta: krhke demokratije, ali obje su izvan NATO-a i EU – naveo je Felon.

Srbija i sankcije Rusiji
On ističe da Srbija, koja je “navodno još uvijek kandidat za članstvo u EU”, kupuje ruske avione i tenkove, nije ni blizu uvođenju sankcija zapada Rusiji, te navodi da je predsjednik Aleksandar Vučić je upravo potpisao trogodišnji sporazum za snabdijevanje gasa sa Moskvom. Također, navodi i to da Vučić promoviše zasebne institucije za “zaštitu” srpske manjine na Kosovu.

– Vučić je, podsjetimo, bio ministar za informisanje (Slobodana) Miloševića; najnovija granična kriza, oko registarskih tablica i ličnih karata, je direktno iz Miloševićevog udžbenika. Granični sporovi, podstaknuti “crnim operacijama” mogu se lako preliti u širi sukob – upozorava on.

Zapad djelovao prekasno
Felon je prije četiri godine, nakon posjete Mariupolju, upozorio na ranjivost istočne Ukrajine. Sada tvrdi da je “Zapad djelovao premalo i prekasno”, uskrativši Ukrajini status kandidata za članstvo u EU, te da su članice NATO saveza odbile da isporuče oružje koje im je bilo potrebno za pravilnu odbranu. Evropska investiciona banka nije podržala ukrajinske regione koji su zaostali, a Rusiji je bilo dozvoljeno da uguši trgovinu u Azovskom moru, uz samo malo neodobravanje Brisela.

– Na Balkanu pravimo iste greške. Zemlje poput Srbije dobile su “pristupni” status, ali bez realnih izgleda da se uskoro pridruže EU: ankete u Beogradu sada pokazuju da se javno mnijenje kreće protiv toga. EU odaje dužno poštovanje liderima poput Vučića, ali ne čini ništa da pomogne u izgradnji jačih građanskih institucija ili da ukaže na udaljavanje od demokratskih normi. Ne vidi se da Zapad brani vrijednosti koje zagovara. Državno sponzoriranim medijima je dozvoljeno da izguraju slobodnu štampu i veću političku odgovornost – ističe Felon.

Status kandidata pruža bolju zaštitu
Naveo je da, koliko god trebalo da se Putin zaustavi u Ukrajini, da se treba učiti iz tih lekcija, a da mladim demokratijama treba više od čekaonice.

– EU bi trebala ponuditi trenutni privremeni pristup svojim tržištima i svojim strukturnim fondovima. Status kandidata bi Crnoj Gori, Kosovu i BiH pružio bolju zaštitu. Slabi pravosudni i pravni sistemi trebaju biti ojačani. Trebali bismo povećati prisustvo NATO-a tamo i jasno staviti do znanja da nam je svima važan ustavni i teritorijalni integritet ovih zemalja – kazao je bivši ministar odbrane Velike Britanije.

Objasnio je kakvu ulogu bi trebala imati Velika Britanija.

– Trebali bismo pojačati naše diplomatsko i vojno prisustvo i na Kosovu i u BiH. Već imamo našeg bivšeg šefa odbrane, glavnog maršala vazduhoplovstva Sir Stjuarta Piča (Stuart Peach), kao specijalnog izaslanika. Osim što pomaže u borbi protiv ozbiljnog kriminala i sigurnosti, on ima širu misiju jačanja građanskog društva i demokratskih institucija: trebali bismo mu dati resurse koji su mu potrebni – rekao je on.

Felon piše kako su balkanski ratovi predstavljali završili knjigu 20. vijeka, a Putin i Rusija nisu zaboravili kako su bili poniženi sukobom na prištinskom aerodromu 1999. godine.

– Putin je već pokušao da destabilizuje region: prije šest godina državni udar koji je podržavala Rusija pokušao je spriječiti Crnu Goru da se pridruži NATO-u. To je zaustavljeno, ali Rusija nije izgubila interesovanje. Svejedno da li pobijedi ili izgubi u Ukrajini, Putin ne želi da vidi više zemalja koje dobijaju formalnu zaštitu Zapada – podsjetio je Felon za Telegraph.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh