Region

Veliki požar u Sloveniji, evakuiraju sela

Blizu 300 slovenskih vatrogasaca bori se s novim požarom koji se u srijedu na područje Krasa prenio iz Italije i u toku je evakuacija stanovništva iz nekoliko zaseoka, a na teren su došli i ministar odbrane Marijan Šarec te komandant civilne zaštite Srečko Šestan, javljaju slovenski mediji.

Požar- gasilska enota Nova Gorica

Požar se sa italijanske strane proširio u Sloveniju uprkos pokušajima gašenja iz zraka u kojima učestvuju tri slovenska i dva italijanska helikoptera. Ugrožena su naselja Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu i Nova vas, gdje se provodi evakuacija stanovništva, objavio je popodne regionalni štab civilne zaštite pokrajine Primorska.

Najteža je situacija u Općini Doberdob koja se prostire tik uz slovensko-italijansku granicu.

“Sada je ključno spasiti naselja. Jedno naselje je već evakuisano. Jak vjetar se vrlo brzo širi. Vojska i policija gase iz zraka, a gašenje otežava dim. Aktivirane su dodatne vatrogasne jedinice iz cijele Slovenije”, objavljena je izjava ministra odbrane Marijana Šareca na Twitteru njegovog ministarstva. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh