Region

Svijeće za žrtve Srebrenice ispred Vučićevog kabineta

Aktivisti i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava, Fonda za humanitarno pravo i mreže pomirenja REKOM večeras su u Pionirskom parku, ispred kabineta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u tišini zapalili svijeće odajući počast svim ubijenima u Srebrenici uz zahtjev da se 11. jul u Srbiji proglasi Danom sjećanja na žrtve genocida.

paljenje svijeca u Srbiji za žrtvge enocida u Srebrenici - Tanjug

Programska direktorka Incijative mladih za ljudska prava Sofija Todorović izjavila je da je od onoga što se desilo u regionu najvažnije da naučimo „nikome se ne ponovilo“.

Navela je da je ideja akcije da sve građani Beograda mogu paljenjem svijeća da iskažu pijetet žrtvama ubijenim u Srebrenici.

Dodala je da je večerašnja akcija način prilika da iz Beograda “ode neka druga slika da postoje ljudi koji vjeruju da se mir gradi priznavanjem činjenica i tako što govorimo istinu o tome što se desilo bez uskraćivanje prava nekome da pati za svojim bližnjima”, odnosno bez uskraćivanja prava nekome da bude žrtva “zato što nije etniciteta koji nama odgovara”.

Ona je pozvala vlasti da se pridruže inicijativi da se ustanovi Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici jer je to “simbol stradanja” u ratovima devedesetih. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh