Region

Đukanović: Krajnji momenat za odlučnu akciju, nestabilnost zapadnog Balkana nije u interesu Evrope

Pitanje privrženosti evropskim vrijednostima i pitanje bezbjednosti i stabilnosti je ključno pitanje ovog regiona, istakao je

Krajnji je momenat za odlučnu akciju, nestabilan jugoistok Evrope i naročito kontinuirana nestabilnost zapadnog Balkana, nisu u interesu mirne, prosperitetne i globalno konkurentne Evrope, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Samitu u Solunu.

Na Samitu u Solunu bit će završeno jednogodišnje predsjedavanje Grčke Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi.

– Hvala premijeru Micotakisu na pozivu. Dijelim njegovu ocjenu o vanrednoj važnosti geopolitičkog trenutka i ozbiljnosti izazova s kojim se suočavamo na regionalnom i globalnom planu i koji zahtijevaju naš zajednički i odgovoran pristup.

Čestitam Grčkoj na uspješnom jednogodišnjem predsjedavanju ovim važnim regionalnim mehanizmom. Uvjeren sam da će Crna Gora kao naredna predsjedavajuća nastaviti da u kontinuitetu doprinosi realizaciji svih započetih aktivnosti koje imaju za cilj demokratiju, mir i ekonomski prosperitet jugoistoka Evrope – istakao je Đukanović u svom govoru.

Evropa i svijet su u nikad ozbiljnijoj krizi
Današnji dolazak u Solun, kaže, vraća sjećanja gotovo dvije decenije unazad.

– Na 2003. godinu, kada smo u ovom istog gradu dobili nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi za zemlje zapadnog Balkana i poslali jasnu poruku da je budućnost Balkana u Evropskoj uniji. Do danas, nažalost, nijedna od zemalja zapadnog Balkana nije ostvarila evropski cilj. Evropa i svijet su u nikad ozbiljnijoj krizi, a perspektiva članstva za mnoge od nas za ovim stolom je i dalje teško dokučiva.

Zato vjerujem da je sada krajnji momenat za odlučnu akciju. Nestabilan jugoistok Evrope i naročito kontinuirana nestabilnost zapadnog Balkana, nisu u interesu mirne, prosperitetne i globalno konkurentne Evrope – kazao je Đukanović.

Rat u Ukrajini je, dodaje, stvorio novi momentum za promišljanje i novo vrednovanje naših politika.

Definisali prioritetne oblasti predsjedavanja
– Pitanje privrženosti evropskim vrijednostima i pitanje bezbjednosti i stabilnosti je ključno pitanje ovog regiona, posebno u kontekstu ozbiljnih i kontinuirano štetnih izazova kojima je dio regiona neprestano izložen. Mi kao Evropljani moramo biti u stanju da razumijemo poruke ruske agresije i rata u Ukrajini, i da odlučno odgovorimo na posljedice, od kojih mnoge nisu samo produkt aktuelne krize.

Vjerujem da ćemo na ove teme moći više govoriti tokom večere.

Kada je u pitanju predstojeće predsjedavanje Crne Gore, želim veoma kratko da informišem da smo definisali prioritetne oblasti predsjedavanja koje će biti usmjerene na jačanje bezbjednosne saradnje, zaštitu ljudskih prava, vladavinu prava i osnaživanje demokratskih institucija, unapređenje ekonomske saradnje i infrastrukturne povezanosti i integracija sa regionalnim i EU tržištima, i zelenu tranziciju. Također, aktivnosti u okviru predsjedavanja će biti dalje ublažavanje i prevazilaženje zdravstvenih, ekonomskih i drugih posljedica pandemije COVID-19.

Imajući u vidu značaj podrške učesnica SEECP-a koje su članice EU, posebno u dijelu prenosa najboljih praksi i iskustava u reformskim procesima na integracionom putu, jedna od prioritetnih oblasti tokom predsjedavanja bit će evropska integracija država aspiranata iz regiona jugoistočne Evrope – naveo je Đukanović.

Stabilnost regiona
Mi u Crnoj Gori čvrsto stojimo na stanovištu da važnost evropske integracije najbolje razumiju naši najbliži susjedi koji su već ostvarili svoje evropske ambicije, kaže predsjednik Crne Gore.

– Zbog toga smatramo da su formati regionalne saradnje poput SEECP, iz razloga što uključuju i članice EU, važna platforma za diskusiju i slanje snažnih poruka o neophodnosi završetka procesa evropskog ujedinjenja i o integraciji kao geostrateškoj investiciji u evropski mir i stabilnost.

Ono što je sigurno je da će Crna Gora kao sljedeća predsjedavajuća Procesom saradnje nastaviti da potvrđuje svoju ulogu u regionu kao važnog činioca i nepokolebljivog promotera evropskih i euroatlantskih vrijednosti, aktera koji doprinosi stabilnosti regiona i učvršćivanju regionalnih veza – poručio je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh