Region

Mjere protiv poskupljenja u regiji: Smanjenje PDV-a, diferencirane stope, subvencije, vaučeri…

Vlade širom regiona uvode hitne ekonomske mjere kako bi se zaštitile od poskuplljenja.

Vlada Hrvatske juče je usvojila paket hitnih ekonomskih mjera u vrijednosti od gotovo pet milijardi kuna (oko 0,6 milijardi eura).

Vladine mjere su, prema riječima hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, “usklađene sa smjernicama Evropske komisije”, prenosi Hina.

U hitnu saborsku proceduru Vlada je uputila izmjene Zakona o PDV, kojima se smanjuje stopa poreza na dodatu vrijednost sa 25 i 13 na pet odsto i to za dečiju hranu, jestivo ulje i mast, buter i margarin, svježe meso i kobasice, živu i svježu ribu, rakove, povrće, voće, jaja, sadnice i sjemenje, đubriva i pesticide, hranu za životinje, kao i za ulaznice za koncerte, sportske i kulturne manifestacije.

Iznos subvencije dijela cijene gasa za domaćinstva i mikro, mala i srednja preduzeća je ukupno oko 1,2 milijarde kuna, a finansiraće se prodajom državnih obveznica na licitacijama u Hrvatskoj.

Vlada Hrvatske je odlučila da na tržište pusti obavezne zalihe nafte i naftnih derivata i to oko 22 hiljade tona dizela, koji će se prodavati po trenutnim tržišnim cijenama.

Te i druge mjere će biti na snazi do 1. aprila, čime država direktno pomaže građanima i privredi, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Makedonska vlada usvojila je juče 26 mjera za sprečavanje ekonomske krize i rasta cijena, vrednosti 400 miliona eura.

Tim mjerama, između ostalog, predviđeno je ukidanje PDV-a od pet odsto na hljeb, šećer, brašno tipa 400, ulje, dugotrajno mlijeko, svježe meso, pirinač i jaja, a ostaće zamrznuta i marža na osnovne proizvode izuzev voća i povrća, javili su lokalni mediji.

Kada mjere stupe na snagu usvajanjem u Sobranju, biće smanjen i PDV na struju, grijanje, gorivo, kao i akcize za gorivo.

Među vladinim mjerama je i raspodjela vaučera za 35.000 građana i penzionera, vrijednosti po 1.000 denara a koji su namijenjeni za kupovinu osnovnih namirnica u naredna tri mjeseca.

U Bosni i hHercegovini Predstavnički dom Parlamentarne skupštine podržao je ukidanje akciza na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti. Zakon će postati pravosnažan ako ga potvrdi i Dom naroda.

Takođe, zastunici su podržali uvođenje diferencirane stope PDV-a koju je predložila Srpska demokratska stranka.

Prema ovom prijedlogu životne potrepštine oporezuju se s pet posto, a luksuz s 22 posto.

Kao i u slučaju ukidanja akciza na gorivo ovaj zakon ide u primjenu nakon što ga usvoji i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

BiH od uvođenja PDV-a 2006. godine ima jedinstvenu stopu od 17 posto, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh