Region

Virus svoje žrtve nalazi među necijepljenima, uvode se covid potvrde za sve zaposlene u zdravstvu

Nepravedno je da je ključ uspjeha u rukama necijepljenih. O njima ovisi hoće li ovi naši napori do sada pasti u vodu ili će biti pozitivni, kazao je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš

Članovi Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske najavili su uvođenje covid potvrda za sve zaposlene u zdravstvu, te su upozorili kako je najveći broj teško oboljelih i zaraženih među necijepljenim osobama, javlja Anadolu Agency (AA).

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) naveo je podatak kako je u prvih pet dana ovog tjedna došlo do 27,3 posto povećanja broja zaraženih u odnosu na isti period prošlog tjedna.

Prosječna 14-dnevna incidencija za Hrvatsku iznosi 237,9, najniža je u Istarskoj, a najviša u Splitsko-dalmatinskoj županiji, po čemu je Hrvatska na 17. mjestu ljestvice EU država.

Po stopi smrtnosti Hrvatska je na ovoj ljestvici na 20. mjestu sa stopom smrtnosti od 2.071,1 na milijun stanovnika.

U ovom trenutku u Hrvatskoj je 865 oboljelih osoba dobi od 7 do 18 godina.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš upozorio je na pad interesa za cijepljenje.

“Virus svoje žrtve nalazi među necijepljenima najvećim dijelom. Cijepljeni su ovom trenutku sigurniji. Nalaze se na sunčanoj strani ulice, međutim na toj strani ima mjesta za sve ostale stoga još jednom pozivamo sve necijepljene: Cijepite se!”, poručio je Beroš.

Dodao je kako se Hrvatska na korona karti ECDC-ja nalazi “nepotrebno” u crvenom te kako je jedini izlaz u cijepljenju, s obzirom da Hrvatska ima dostatno cjepiva te značajan broj cijepnih mjesta.

Poručio je kako su predviđanja dijela stručnjaka kako će svi kadtad doći u kontakt s koronavirusom te se eventualno razboljeti.

„Nepravedno je da je ključ uspjeha u rukama necijepljenih. O njima ovisi hoće li ovi naši napori do sada pasti u vodu ili će biti pozitivni”, kazao je Beroš.

Preko 81 posto novozaraženih su necijepljeni, u KBC-u Split preko 93 posto hospitaliziranih su necijepljeni, a na respiratoru je preko 90 posto necijepljenih, upozorio je Beroš te dodao kako nije dobro da je društvo talac necijepljenih osoba.

Najavio je uvođenje covid potvrda za sve djelatnike u zdravstvu kojima će morati dokazati da su preboljeli Covid-19 ili primili obje doze cjepiva, no još uvijek će ostati na snazi mogućnost PCR testiranja najmanje jedanput tjedno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh