Region

Borrell: Saradnja EU-a i SAD-a će pomoći dijalogu Beograda i Prištine

Šef diplomatije EU-a kaže da je tokom sastanka Vijeća EU-a informisao ministre spoljinih poslova država članica o posljjednjoj rundi dijaloga održanoj u Briselu 15. juna.

Šef diplomatije EU-a kaže da je tokom sastanka Vijeća EU-a informisao ministre spoljinih poslova država članica o posljjednjoj rundi dijaloga održanoj u Briselu 15. juna.

n1

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell ocjenjuje da će pojačana saradnja sa SAD-om i EU pomoći procesu dijaloga Beograda i Prištine, prenosi Tanjug.

Na pitanje Tanjuga da li je o posljednjoj rundi razgovora u Briselu između Aleksandra Vučića i Albina Kurtija razgovarao sa američkim predsjednikom Bidenom, Josep Borrell kaže da je o tome informisao državnog sekretara Antony Blinkena.

”Sada postoji vrlo dobra saradnja SAD i Evrope. To više nije takmičenje gdje SAD pokušavaju da nametnu u dijalogu koji je proces pod vodstvom EU-a. Sada blisko sarađujemo i to će pomoći”, izjavio je Borrell.

Informisani ministri vanjskih poslova država članica
Šef diplomatije EU-a kaže da je tokom današnjeg sastanka Vijeća EU-a informisao ministre spoljnih poslova država članica o posljednjoj rundi dijaloga održanoj u Briselu 15. juna, ali i o namjeri da se održi još jedna runda prije ljeta.

Borrell nije odgovorio na pitanje Tanjuga o tome kako ocjenjuje kooperativnost Albina Kurtija kao novog partnera u razgovorima o normalizaciji odnosa sa Beogradom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh