Region

Hrvatska:Toplinski udar i visoke temperature do kraja sedmice

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) prognozira kako će se najviša dnevna temperatura danas kretati uglavnom od 31 do 36 °C

Vrućine koje će potrajati čitav tjedan i u dijelovima Hrvatske dosezati visokih 38 stupnjeva Celzijusa kulminirat će u četvrtak, najavljuju prognostičari te upozoravaju građane na mjere opreza, javlja Anadolu Agency (AA).

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) prognozira kako će se najviša dnevna temperatura danas kretati uglavnom od 31 do 36 stepeni. Najavljeno je kako će visoke temperature kulminirati u četvrtak kada će za cijelu Hrvatsku biti proglašen treći, velik stupanj opasnosti zbog toplinskih valova, dok se za Zagreb i Osijek taj dan najavljuje najviši, četvrti, stupanj vrlo visoke opasnosti.

DHMZ upozorava i na vrlo visok stupanj UV indeksa koji će u većem dijelu zemlje danas iznositi osam, a u zaleđu središnjeg Jadrana devet, zbog čega se preporučuje izbjegavanje sunčanja bez krema s UV zaštitnim faktorom.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti, upozorava Ravnateljstvo civilne zaštite te donosi niz preporuka za izbjegavanje posljedica visokih temperatura na zdravlje građana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh