Region

Pomor miševa na Kvarneru uznemirio mještane: Nalaze ih oko kuća, na cesti, ispod auta…

Brojni stanovnici gornjeg područja općine Matulji u Hrvatskoj na svakom koraku nailaze na mrtve poljske miševe.

miš - pixabay

Brojni žitelji više naselja pod autima, u vrtovima, na cesti, dnevno nalaze na desetke uginulih životinja, piše Novi list.

S obzirom na blizinu Gorskog kotara i mišje groznice koja je tamo zabilježena, zabrinutost Matuljaca koji su alarmirali komunalnu službu, ali i zvali veterinare, izuzetno je velika.

– Tako nešto još nismo doživjeli. Znalo se nakon deratizacije naći pokoji uginuli miš, ali u ovakvoj količini ne. Evo, neki dan mačka mi je na tepih pred vrata donijela pet krepanih miševa, a susjed ih je oko kuće sakupio više desetaka. Tačnije u petak 35, subotu 17, nedjelju 19 i u ponedjeljak 9 uginulih miševa – rekla je žiteljka gornjeg matuljskog područja.

Općina Matulji odmah po prijavi na pomor miševa kontaktirala je nadležne službe – epidemiologa, Nastavni zavod i veterinara, a koji su ih izvijestili da nema mjesta panici. Ipak, s obzirom na sve više zabilježenih slučajeva, Općina Matulji zatražit će daljnje istraživanje pomora.

– Odgovor od nadležnih službi bio je da je to najvjerovatnije posljedica deratizacije. Međutim, mi nismo zadovoljni tim odgovorom i smatramo da treba tačno utvrditi zbog čega se to događa. I prije se radila deratizacija pa se nikada tako nešto nije događalo. Obratit ćemo se i Nastavnom zavodu i tražit ćemo da se tome posveti malo veća pažnja i ukazati da je, ne tako daleko, u Gorskom kotaru zabilježena mišja groznica – objasnio je Danijel Jerman, šef jedinstvenog upravnog odjela Općine Matulji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh