Region

Hoti iz Vašingtona: Od ekonomskih dogovora do priznanja

Premijer Kosova Avdulah Hoti je pre početka sastanka sa predsjednikom Srbije, uz posredstvo SAD u Bijeloj kući, 3. septembra, izjavio da se sa Srbijom ne mogu voditi nikakvi drugi razgovori osim o recipročnom priznanju.

Zastave Srbije i Kosova - Twitter

“Verujem da je sporazum koji možemo da se postignemo o ekonomskoj saradnji, korak bliže konačnoj normalizaciji između dve zemlje, a to jedino znači recipročno priznanje”, kazao je Hoti pri izlasku iz hotela na putu prema Beloj kući.

Dodao je da sastanak počinju sa veoma pozitivnim stavom, kako bi diskutovali o projektima o ekonomskom razvoju između dve zemlje.

“Na osnovu razgovora koje smo do sada imali mogu reći da su očekivanja veoma pozitivna. Imaćete informacije čim završimo prvu rundu sastanaka”, kazao je premijer Kosova.

Prethodno je specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel (Richard Grenell) na Tviteru objavio da treba ostaviti politiku po strani.

Nekoliko sati uoči najavljenog početka razgovora premijera Kosova Avdulaha (Avdullah) Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beloj kući, Grenel je podvukao da je u razgovorima fokusiran na mlade ljude.

„Ljudi na Kosovu i u Srbiji zaslužuju ekonomsku normalizaciju i šansu da ostvare živu ekonomiju. Danas sam fokusiran na mlade ljude koji žele karijeru, dobar posao i vezu sa Zapadom. Zalgaću se vas. Ostavimo politiku po strain”, napisao je Grenel na tviteru.

Predsednica odlazeće Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Vlada usvojenom deklaracijom pružila najsnažniju podršku predsedniku Vučiću.

Kako se navodi na sajtu Vlade, Brnabić je naglasila da je “od presudnog značaja u ovom trenutku da budemo jedinstveni jer samo tako možemo da budemo uspešni u borbi za naše interese”.

Oglasio se i kosovski predsednik Hašim Tači (Hashim Thaci) porukom u kojoj je pozdravio nastojanja Trampa i Grenela da unaprede mirovni dijalog između Kosova i Srbije.

“Ohrabrujem kosovsku delegaciju da preduzme hrabre korake zarad mira, pomirenja i ekonomskog prosperiteta“, napisao je Tači na tviteru, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh