Region

Politički analitičari u Crnoj Gori: Nova većina mora zaustaviti podizanje tenzija u državi

U više crnogorskih gradova je juče organizovano slavlje pristalica opozicije i Srpske pravoslavne crkve, tokom kojeg je došlo do verbalnih i fizičkih napada na pristalice vlasti i pripadnike manjina

Politički analitičari u Crnoj Gori smatraju da, nakon parlamentarnih izbora, nova većina ne smije dozvoliti podizanje tenzija u toj državi, javlja Anadolu Agency (AA).

Opozicione partije su na parlamentarnim izborima u nedjelju osvojile 41 poslaničko mjesto, dok je aktuelna vladajuća većina osvojila 40 mjesta u crnogorskom parlamentu. Inače, Skupština Crne Gore broji 81 poslaničko mjesto.

– Incidenti nisu dobra poruka –

U više crnogorskih gradova je juče organizovano slavlje pristalica opozicije i Srpske pravoslavne crkve, tokom kojeg je došlo do verbalnih i fizičkih napada na pristalice vlasti i pripadnike manjina.

Predsjednik Građanske Alijanse i politički analitičar Boris Raonić smatra da nije dobro što su se incidenti dešavali tokom pobjedničkog slavlja. On je podsjetio da su nakon proglašenja izbornih rezultata opozicioni lideri pozvali građane da ostanu kod kuće i ne slave na ulici.

„Kampanja i izborna noć su protekli u civilizovanoj atmosferi od strane svih aktera. Nakon proglašenja rezultata, lideri opozicije su uradili sve da atmosfera bude i dalje ista i pozivali su svoje pristalice da slave kod kuće. No, ipak desilo se nekoliko incidenata od strane ostrašćenih pojedinaca poput onih u Nikšiću, Pljevljima i Podgorici“, kazao je Raonić za AA.

U nedjelju uveče u Nikšiću pristalica vladajuće koalicije je pretučen, nakon što je automobilom uletio u kolonu pristalica opozicije koje su slavile izborni rezultat. Crnogorski mediji juče su objavili da su nepoznate osobe koje su slavile izbornu pobjedu opozicije napale Emira Pilava iz Pljevalja i verbalno prijetili građanima bošnjačke nacionalnosti i pozivali ih da se sele iz tog grada.

Tokom slavlja u Podgorici došlo je do tuče pristalica vlasti i opozicije, a mediji su javili da su slavljeničke kolone sa zastavama Srbije sinoć prošle i kroz Tuzi, opštinu sa većinskim albanskim stanovništvom. Raonić smatra da se mora spriječiti podizanje tenzija.

– Sačuvati građanski mir –

„Želim da vjerujem da će se sa time završiti niz negativnih pojava i da će nakon inicijalnog oduška, atmosfera narednih dana biti civilizovana. Na tome insistiraju politicki akteri, ali i brojni građani“, tvrdi Raonić.

Čelnici tri opoziciona bloka pozvali su danas građane da ne organizuju ulična slavlje i ogradili se od incidenata. Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP) pozvali su nadležne da sačuvaju građanski mir u Crnoj Gori i tražili od opozicije da spriječi incidente. Episkopski Savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori poručio je da ne stoji iza jučerašnjih okupljanja ispred hramova i pozvao vjernike da poštuju građane druge nacionalne i vjerske pripadnosti.

Izvršni direktor Centra za građanske slobode i politički analitičar Boris Marić smatra da su postizborni incidenti posljedica nagomilanog nezadovoljstva građana zbog dugogodišnjih nacionalnih podjela i loše ekonomske situcije.

– Političke i vjerske elite da spriječe revanšizam –

„Sve to se nakon izbornog pada aktuelne vlasti, posebno u nacionalističkom smislu, pretvorilo u prilično neukusan način slavljenja pobjede. Političke i vjerske elite imaju odgovornost da promtno reaguju i konkretno osude svaki vid delikventnog ponašanja. Ako treba i da se zajedno pojave i konkretno objasne da su izborni rezultati plod demokratske izgradnje crnogorskog društva, a ne osnova za bilo kakav revanšizam”, kazao je Marić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh