Region

“Ključan pregled, a ne test na koronavirus”

Direktorica Instituta za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović izjavila je danas da se testiranje na virus korona obavlja kada se jave simptomi bolesti i navela da testiranje gubi smisao ukoliko je ponovoljeno.

Verica Jovanović - FoNet

Ako neko ima povišenu temperaturu, ako se nalazi u bolnici, ako postoji sumnja da se radi o kliničkoj manifestaciji kovida-19, onda je testiranje ključno“, rekla je Jovanović za “RTS“.

Ističe da je ključan pregled, a ne test i dodala da ne treba raditi test onda ako smo nekada i negdje sporadično bili u kontaktu sa osobom koja je zaražena, jer to, kaže, stvara zabunu i bespotrebno opterećenje.

Rezultate treba obezbjediti kod osoba kojima je to neophodno kako bi se nastavilo liječenje. U svakom slučaju, ukoliko imate simptome javite se kovid ambulanti. Ključno je javiti se na pregled, a ne obaviti test“, objašnjava Jovanović.

Kaže da se nalazimo u fazi kada imamo široku transmisiju kovida-19 u lokalnoj zajednici, te da se u 99 posto slučajeva može očekivati da se radi o kovidu-19.

Govoreći o mjerama Kriznog štaba, Jovanović navodi da rezultat primjena preventivnih mera možemo očekivati kroz dvije do tri sedmice i da je na teritoriji različitih gradova i okruga različita situacija.

Na teritoji Vojvodine i Novog Sada dolazi do porasta broja oboljelih. Kada je u pitanju Užice i Zlatiborski okrug u svim opštinama pratimo porast broja sumnji, istovremeno dijagnostikovanih slučajeva. Negdje imamo mirnu epidemiološku situaciju, međutim pozornost je veoma značajna i nijedan rezultat ne može primjenom ovakvih mjera da se očekuje bez dvije sedmice od ovog momenta“, ocenjuje Jovanović.

Dodaje, da ipak ohrabruje podatak da se svakog dana smanjuje broj pacijenata koji se javljaju kovid ambulantama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh