Region

Muškarac zaražen koronavirusom stigao letom Croatia Airlinesa, u avionu bilo 66 putnika

Mladić se u Hrvatsku vratio iz Sjedinjenih Američkih Država 31. maja

No image - Haber.ba

Mlađi muškarac koji se u Hrvatsku vratio iz Sjedinjenih Američkih Država zaražen koronavirusom stigao je u Zagreb prošle nedjelje, 31. maja. U Croatia Airlinesu za “Tportal” su potvrdili kako je zaraženi muškarac došao njihovim letom broj OU413 na liniji Frankfurt – Zagreb.

– Možemo potvrditi da je osoba o kojoj je riječ stigla u Republiku Hrvatsku letom Croatia Airlinesa OU413 Frankfurt – Zagreb dana 31. maja 2020. godine. Na navedenom letu bilo je 66 putnika i pet članova posade – naveli su iz Croatia Airlinesa, za ovaj portal.

Na pitanje koje su mjere poduzeli kako bi zaštitili preostale putnike s tog leta, u nacionalnom zračnom prijevozniku su kazali kako je Krizni štab Croatia Airlinesa 4. juna od Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a primio zahtjev za dostavu podataka o putnicima koji su 31. maja putovali letom OU411 Frankfurt – Zagreb.

– S obzirom da je na navedenom letu putovao putnik kojem je kasnijom dijagnostičkom obradom potvrđeno da boluje od zarazne bolesti Covid-19 te u skladu s protokolom za postupanje u takvim situacijama, Krizni štab je nakon primitka zahtjeva odmah dostavio sve tražene podatke o putnicima i članovima posade na navedenom letu, u skladu s Protokolom o postupanju s putnikom kod kojeg je naknadno dijagnostički utvrđena zaraza. Dodatno, dostavljene su i kopije PLF (Passenger Locator Form) obrazaca, koji se od početka epidemije obavezno ispunjavaju tokom leta i čuvaju u arhivi dolazne zračne luke – poručili su iz aviokompnaije.

Također, kabinska posada s navedenog leta po primanju obavijesti o zaraženom putniku preventivno je stavljena van letačkih dužnosti do 14. juna, a u skladu s mišljenjem epidemiologa, za letačko osoblje nema potrebe za samoizolacijom zbog toga što je pilotska kabina fizički odvojena od putnika.

– Sve mjere zaštite koje Croatia Airlines provodi od pojave epidemije bolesti COVID-19 u potpunosti su usklađene s odlukama i preporukama javnozdravstvenih tijela i zrakoplovnih vlasti, a tokom leta obavezno je, podsjetimo, korištenje zaštitne opreme i sredstava za cijelu posadu (maske, rukavice, dezinficijensi) te u slučaju potrebe i upotreba zaštitnih naočala i zaštitnih odijela. Također, svi se avioni pojačano redovno čiste i dezinficiraju kako bi se i na ovaj način sigurnost putnika i posade zadržala na najvišem nivou – zaključili su.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak tportalu je ranije potvrdio kako je u toku kontaktiranje s putnicima s ovog leta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh