Region

Hrvatska: Udomiteljka dječaka (11) tjerala na teške fizičke poslove, nije mu dopuštala tuširanje, ni odjeću

Iz ovoga što je javnost imala priliku da sazna, djeluje kao da je u pitanju prava gospođa-monstrum.

Dječak - Ilustracija / Etrafika.net

Na Opštinskom sudu u Varaždinu osuđena je udomiteljka iz Ivanca zbog zanemarivanja djeteta. Taj je dječak sada smješten u drugu porodicu, piše “Jutarnji“.

Udomiteljka (55) se nije brinula o maljoletniku pa tako dječak rođen 2004. godine nije dobijao novu odjeću i u školu je išao u premaloj ili prevelikoj odjeći, rijetko je mijenjao donje rublje i čarape, a udomiteljka mu nije dozvoljavala ni tuširanje. To je smio samo subotom, a morao se istuširati u maksimalno 20 minuta.

Nije mu bilo dozvoljelo da bude u dnevnom boravku s ostatkom porodice, a novac za hranu u školi dobijao je samo jednom mjesečno. Da uči je morao rano ujutru, a poslijepodne je dječaka ova žena tjerala da obavlja poslove po kući. U presudi stoji da je dječak, koji je u to vrijeme imao 11 godina, morao da nosi drva, pere prozore i WC, obrađuje vrt i ide u prodavnicu.

Ako bi se dječak požalio, udomiteljka mu je prijetila da će ga smjestiti u dom. Sve se to događalo 2015. i 2016. godine, a optužnica je podignuta 2017.

Žena je izjavila da se ne osjeća krivom. Dječaka je nazvala neposlušnim i lijenim te ga optužila za laganje.

Istaknula je da je dječaka udomila jer jako voli djecu, nakon što je dvoje od njenih četvoro djece otišlo od kuće.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh