Region

Koronavirus ima još jedna osoba u Srbiji: Drugi oboljeli je Kinez koji živi i radi u Beogradu

Tačno 72 sata poslije prvog registrovanog slučaja zaraze na korona virus u Srbiji, Ministarstvo zdravlja RS je večeras saopštilo da je registrovan i drugi zaraženi pacijent.

Koronavirus - Avaz.ba

Prvi pozitivan nalaz na korona virus zabilježen je prošlog petka u Subotici, a ispostavilo se da je riječ o 43-godišnjem muškarcu iz Bačke Topole koji je iste večeri prebačen u Novi Sad gdje se i dalje nalazi na liječenju i njegovo stanje je danas od ljekara okarakterisano kao stabilno.

Kako “Blic” saznaje, drugi oboljeli od korona virusa u Srbiji je strani državljanin, Kinez koji je odmah poslije dobijenih nalaza smješten na Infektivnu kliniku u Beogradu.

Prema riječima izvora, oboljeli Kinez već duže vrijeme živi i radi u Beogradu, ali je boravio u domovini gdje se, po svemu sudeći, i zarazio.

Nadležni uveliko rade na otkrivanju kompletnog ‘lanca’ ljudi sa kojima je novozaraženi kontaktirao posljednjih dana, od povratka u Srbiju, pa će se na osnovu toga i odlučivati da li će neko biti stavljen u dvosedmičnu izolaciju ili će samo biti uspostavljen preventivni ‘sistem posmatranja’.

Predrag Kon, najpoznatiji srpski epidemiolog, još prije nekoliko dana je rekao “da je realno očekivati da zaraženih bude u našim najvećim gradovima, a posebno u Beogradu”.

Poruka je sljedeća, nastavljamo život kao i do sada, nema nikakve promjene. Pojedini dijelovi zdravstvenog sistema biće žestoko opterećeni, jer moraju da se trasiraju svi kontakti – upozorio je tada Kon.

Simptomi korona virusa su veoma lični našem, ‘domaćem’ gripu, ali ih je moguće i razlikovati. Ipak, svima koji posumnjaju da su zaraženi, a boravili su u Kini, Italiji ili drugim zemljama u kojima je došlo do širenja ove bolesti, prvo se savjetuje da pozovu SOS telefon koji je u ovu svrhu uvelo Ministarstvo zdravlja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh