Region

Policajka tužila šefa: Oslobođen jer se “spolno uznemiravanje” dogodilo “samo jednom”

Prije gotovo četiri godine na području Policijske postaje Bajakovo u Hrvatskoj, tačnije u noći s 22. na 23. februara 2016. godine, mladu policajku je se*sualno uznemiravao njen šef.

Policajka - Screenshot/YouTube

Uprkos tome što je na sudu potvrđeno da se to zaista i dogodilo, zlostavljač je na Općinskom sudu u Vukovaru oslobođen optužbe.

Zašto? Zato što se uznemiravanje dogodilo “samo” jednom.

Ne samo da je oslobođen optužbe već žena koja je spolno uznemiravana mora platiti troškove kaznenog postupka u paušalnoj svoti od 800,00 kuna te je dužna nadoknaditi nužne izdatke okrivljenog te nužne izdatke i nagradu njegovog braniocau iznosu koji će biti određen posebnim rješenjem, piše “Index“.

Spolno uznemiravanje mora se ponoviti

Naime, u tekstu presude Općinskog suda, do koje smo došli, navodi se Članak 156. prijašnjeg kaznenog zakona u kojem stoji da je “za postojanje ovog kaznenog djela nužno da se spolno uznemiravanje ponovi bar jednom”.

Te noći je mlada policajka trebala ići u ophodnju granice s dvojicom kolega. Pripremala se za odlazak na punkt sukladno radnom nalogu, ali joj je u jednom trenu prišao šef i rekao: “Ti ideš k meni da te njih dvojica ne bi napastovali.”

Dok je s njim bila u autu, pitao ju je intruzivna pitanja o jednom od kolega s kojim je trebala ići u ophodnju.

Zanimalo ga je je li s njim za vrijeme ophodnje imala spolni odnos i je li joj se upucavao, ali ga je ona ignorirala i uzela mobitel.

Međutim, šef je bio uporan i inzistirao na nastavku razgovora.

“Bilo bi dobro da radiš, dobivaš dnevnicu i j*beš se u isto vrijeme”, rekao joj je.

Rekao joj je da je uporan i dobije sve što želi

Zatim je sjedalo spustio u ležeći položaj te zatražio od nje da učini isto. Pojačao je grijanje i sugerirao da skine jaknu ako joj je vruće. Nakon toga se nagnuo prema njoj i rukom je dirao po nogama, govoreći pritom kako je bivši specijalac.

Micala je njegove ruke i tražila da prestane, ali ju je on uhvatio za bradu i pokušao poljubiti.

Nakon toga joj je rekao da ima vremena do 6 sati da se predomisli te da je on uporan i dobije sve što želi.

Mlada policajka je nakon toga izašla iz auta i vani se zadržala desetak minuta.

Šef joj je rekao da se vrati i da je više neće dirati.

Vratila se i on je u međuvremenu zaspao. Kad se probudio, izašao je mokriti, a kad se vratio u auto, rekao joj je da mu je mogla pomoći u “pišanju”.

Nakon toga je opet počeo s nagovaranjem.

Rekao je da imaju još tri sata. Govorio je kako je ženskaroš i redovito vara ženu te da će se kajati ako s njim ne bude imala spolni odnos.

Dodao je kako ga zanima je li joj p**ka uska ili široka te da ne vjeruje kako joj ne fali se*s na terenu.

Ispitivao ju je o veličini grudnjaka i govorio kako joj se sviđa boja njezine kose i očiju. Horor je za ovu policajku potrajao sve do šest sati ujutro.

Policajac kaže da nije kriv

Jedan od policajaca koji je te večeri također bio na terenu svjedočio je na sudu kako je naknadno čuo što se kolegici dogodilo.

Kad ju je pitao je li to istina, ona mu je sve potvrdila. I rukovoditelj ove policajke potvrdio je kako je došlo do podnošenja kaznene prijave za spolno uznemiravanje.

Prijavljeni policajac sve je na sudu negirao. Tvrdio je kako si kao oženjen čovjek i otac četvero djece ne može dopustiti da dira kolegicu i da se prema njoj tako ponaša.

“Te večeri mi je rekla da joj je drugi kolega nudio spolni odnos. Ostalo vrijeme razgovarali smo o obiteljima i bračnim problemima. Bili smo četiri-pet sati u automobilu i moguće je da sam ju koji put slučajno dodirnuo”, rekao je optuženik.

Policajac je u međuvremenu umirovljen, a mlada policajka je i dalje na radnom mjestu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh