Region

Albanski predsjednik Ilir Meta: Projekat Velike Srbije nije uspio, Velika Albanija nemoguća

Albanski predsjednik je u intervjuu za egipatski Al Ahrami rekao da vjeruje u regionalni mir.

No image - Haber.ba

Albanski predsjednik Ilir Meta izjavio je da projekat „Velike Srbije“ nije uspio, a da ideja “Velike Albanije” uopšte nije ostvarljiva, prenosi AJB,

„Mi živimo u komplikovanom području. Ne postoji „etnički očišćena“ država na Balkanu. Potpuno je ludilo govoriti o ekspanzionističkim projektima“, kazao je Meta u intervjuu za egipatski Al Ahram, prenosi Tanjug.

Agencija navodi da je albanski predsjednik istovremeno dodao i da vjeruje u regionalni mir, navodeći da je odnos Albanije i Grčke izuzetno važan, kao i da je veza sa Turskom “historijska”.

Zapadni Balkan ima perspektivu
Albanski predsjednik, koju je na tu poziciju izabran 2017. godine, izjavio je ranije tokom samita Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) održan u julu na Jahorni da je Zapadni Balkan dosta postigao u izgradnji institucija demokratskog društva osnovanih na principu vladavine zakona i poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, ali da ima još posla koji treba obaviti.

Podsjetio je na sporazum Atine i Skoplja o promjeni imena tadašnje Bivše Jugoslavenske Republike Makedonija u Sjeverna Makedonija, za koji Meta smatra da predstavlja veliki napredak u regionalnoj stabilnosti i miru.

Međutim, imamo još nekoliko bilateralnih izazova u naporima ka integraciji, rekao je Meta, ističući kao problem odnos Srbije i Kosova.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh