Region

Dio Jadrana zagađen Escherichiom coli: Na ovim plažama je bolje ne kupati se

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije objavio je nove podatke o kvaliteti mora.

No image - Haber.ba

Prema prikazanim podacima čak je na pet mjernih tačaka more nezadovoljavajuće kvalitetom i to na području Kaštela.

Radi se o plažama Gojača u Kaštel Štafiliću, Đardin u Kaštel Starome, Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću, Baletna škola u Kaštel Kambelovcu i Kamp u Kaštel Gomilici.

U šestom ciklusu ispitivanja mora na području Kaštela, koje je obavljeno, 29. jula, uzorkovano je more. Mikrobiološkom analizom tih uzoraka utvrđeno je prekoračenje graničnih vrijednosti pokazatelja, koje su propisane Uredbom o kakvoći mora za kupanje. Prekoračene su granične vrijednosti za mirkobiološki pokazatelj Escherichia coli na pet kaštelanskih lokacija. Privremeni rezultati analize koji se odnose na navedeni parametar su unešeni u bazu podataka i dostupni su javnosti putem aplikacije za unos, obradu i valorizaciju podataka za izvješćivanje i informiranje javnosti. Dakle, podaci su dostupni javnosti u realnom vremenu. Kompletna mikrobiološka analiza je završena i rezultati su objavljeni i dostupni. Potvrđeno su preliminarni rezultati.

Mjerenja kvalitete Jadranskog mora u Hrvatskoj – Net.hr

Sukladno propisanom, jutros smo pristupili dodatnom uzorkovanju na navedenim lokacijama. Taj uzorak je već u obradi u laboratoriju. Svi podaci će po završenim analizama biti unešeni i dostupni javnosti. Do prestanka onečišćenja, uzorkovanja i analize će se obavljati svakodnevno“, rekla je za portal “Dalmacija News” dr. sc. Tatjana Puljak iz Službe za zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije.

Mjerenje je obavljeno u ponedjeljak, 29. jula te unatoč lošim rezultatima, kupanje u moru na navedenim plažama nije zabranjeno jer nije došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh