Region

Vučić: “Volio bih da Trump malo promjeni stav o Kosovu”

SAD žele da se ukinu takse koje je Priština uvela na robu iz Srbije kako bi se obe strane vratile za pregovarački sto i kako bi se postigao dogovor koji će olakšati evropsku budućnost ne samo Srbije i Kosova, već i čitavog Zapadnog Balkana, izjavio je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer.

Aleksandar Vučić - N1info.com

Nakon susreta sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, Palmer je rekao da je sa njim razgovarao o tome gdje se trenutno nalazi dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer SAD smatraju da je taj proces veoma važan kako za Srbe, tako i za Kosovo, prenosi “N1“.

“Vidimo da su takse prepreka. Željeli bismo da vidimo da se one ukinu i da se obje strane vrate za sto i postignu dogovor koji će da olakša evropsku budućnost ne samo Srbije i Kosova, već i Zapadnog Balkana”, rekao je Palmer.

On je dodao da je Vučiću prenjeo da Beograd može da računa na podršku SAD evropskoj perspektivi Srbije, ali da su razgovarali i o mnogim drugim aspektima saradnje, kao i o ekonomskoj kooperaciji.

“SAD su posvećene investiranju u Srbiji i ja ću se sastati sa američkim firmama koje ovdje investiraju. Razgovaraćemo o ekonomskim mogućnostima za američke poslovne ljude, kao i o tome kakvu štetu trpi američki biznis zbog taksi (Prištine)”, rekao je on.

Govoreći o 20. godišnjici završetka NATO bombardovanja SR Jugoslavije, Palmer je rekao da SAD razumiju koliko je osetiljivo to pitanje za ljude u Srbiji.

“Nama je jako žao zbog gubitka života, ali takvu je odluku donjeo NATO zbog razloga koje je apsolutno moguće objasniti. Umjesto da gledamo stalno nazad, treba da ohrabrimo ljude da gledaju naprijed i da se građani i Srbije i Kosova usmjere na evropsku budućnost”, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje šta očekuje od sastanka koji je u julu planiran u Parizu, Palmer je rekao da SAD podržavaju ono što rade evropski partneri.

“Ne mogu da kažem kakav će biti ishod razgovora u Parizu, ali je naša zajednička borba da se postigne sporazum koji bi doprinjeo normalizaciji odnosa. Nadam se da će sastanak biti konstruktivan i da će obje strane krenuti ka sporazumu”, rekao je on.

Vučić: Do rješenja za Kosovo samo uz razgovor i poštovanje sa obje strane
Predsjednik Srbije izjavio je da se sa Palmerom saglasio da se samo razgovorima i uz poštovanje interesa srpskog i albanskog naroda može doći do nekakvog rješenja za Kosovo.

Obraćajući se novinarima poslije sastanka sa američkim diplomatom u Beogradu, Vučić je rekao da je sa Palmerom vodio “veoma otvoren i konkretan dijalog” o odnosima Beograda i Prištine i razlozima za zastoj dijaloga.

“Razgovarali smo kako da zajednički uložimo napore da se sačuvaju mir i stabilnost, o uspostavljanju normalnog svakodnevnog života za Srbe na Kosovu. Naše pozicije su različite, SAD su priznale nezavisnost Kosova ali smo apsolutno saglasni da samo razgovorima kao i uz poštovanje interesa Srba i Albanaca može doći do nekog rešenja”, kazao je Vučić.

On je kazao da je američkog diplomatu “zamolio” da razumiju potrebu pronalaženja kompromisa za Kosovo na kom, kako je rekao, Srbija insistira.

“Rekao sam mu da nisu istinite priče koje postoje u zapadnoj javnosti kako je Srbija iskoristila uvodjenje taksi da zatvori dijalog. Ako niste u stanju da prebacite kese sa jedne na drugu teritoriju, o čemu drugom da razgovarate”, upitao je predsjednik Srbije.

Vučić je izrazio zahvalnost SAD za podršku evropskom putu i modernizaciji Srbije ali i za razumijevanje njene vojne neutralnosti što će kako je rekao, ostati opredjeljenje Beograda i u narednom periodu.

“Naši bilateralni odnosi su u uzlaznoj putanji, vjerujem da mogu biti samo bolji u budućnosti. Uskoro očekujemo da sa američkim kompanijama počnemo da radimo neke od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Srbiji. Nastavljamo dobru vojnu saradnju, posebno sa Nacionalnom gardom Ohaja”, naveo je Vučić.

On je dodao da je Palmeru preneo poziv za američkog predsjednika Donalda Trampa da posjeti Srbiju, navodeći da je malo zemalja u svijetu u kojoj bi Tramp mogao da ima toliku podršku.

“Biću uporan po tom pitanju iako znam da ne možemo da očekujemo neku veliku promjenu stava SAD oko Kosova ali bi nam trebao nešto balansiraniji stav Vašingtona i odnos koji bi vodio računa o interesima Srbije u budućnosti”, kazao je Vučić.

Vučić: Naša budućnost treba da bude u dobrim odnosima sa SAD
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da “nije postojao dovoljan razlog” za agresiju NATO na SRJ 1999. godine, ali je i dodao da ako građani Srbije misle da treba ići u budućnost uz loše odnose sa SAD, da treba da nađu novog predsjednika ili Vladu.

Navodeći da je NATO agresija uništila mnogo ljudskih života i ekonomsku i političku infrastrukturu Srbije u smislu odnosa prema Zapadu decenijama kasnije, Vučić je rekao da je srpski narod platio cijnu koju nije zaslužio iako, kako je naveo, “nismo uvek bili anđeli”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh