Region

Cveta je na svijet donjiela blizance od 7 kilograma, cijela bolnica joj je čestitala, a nakon sat vremena počela je neočekivana drama

Ne znaju u porodici Rajevac, u Donjim Branešcima podno Zlatibora, da li su njihove bebe još po dolasku na svijet potukle rekord, tek po “rezultatima” ostat će upamćeni u porodilištu užičke bolnice.

Cveta Rajevac - Blic.rs

Angelija i David su zajedno na porođaju bili teški svih sedam kilograma i 20 grama, nesvakidašnje za blizance.

U prepodnevnim satima 2. aprila Cveta Rajevac je carskim rezom prvo rodila Angeliju, tešku 3.390 grama i dugu 51 centimetar. Odmah za sestrom zakmečao je i David sa 3.630 grama, centimetar duži od sestre. Izvukli su ih doktori Jovica Šuljagić i Mirela Jevtić. Porođaj je prošao u redu i bebe su dobile osmice, što se smatra visokom ocjenom za blizance.

Poranili 19 dana

Termin mi je bio 21. aprila, ali sam se porodila 19 dana ranije. Sama činjenica, govorili su mi ljekari, da ću se poroditi u devetom mjesecu je nagovještavala sve najbolje, što se, kada je u pitanju njihovo zdravlje, ispostavilo kao tačno – govori za “Blic” majka Cveta.

Prepričava nam prvi sat poslije porođaja tokom kojeg je primala čestitke osoblja užičke ginekologije. Priču o satima koji su uslijedili i drami koje nije bila svjesna prepušta ljekarima.

Doktor koji me je porodio rekao mi je da u svojoj karijeri nije vidio veće blizance, isto su mi se povjerile i sve babice i medicinske sestre. Svi su ponavljali da je sve u redu što mi je, uz najljepšu moguću činjenicu da sam postala majka, pa još blizanaca, dalo još veći povod za spokoj – prenosi Cveta Rajevac.

Sat kasnije imala je razlog za brigu. Zbog atonije materice morala je ponovo u salu. S njom su, svjesni da je prvi zadatak spasti život ženi, a ako je moguće i spasti joj ginekološke organe da bi i dalje mogla da rađa, ušli dr Vladislav Tripković i dr Mirjana Kokošar Paunović, iskusni akušeri.

Opasna operacija

Zbog nedostatka kontraktilnosti materice, koja nije mogla da se skupi, nastala je atonija. Porodilja je obilno krvarila, pritisak joj je padao, život joj je bio ugrožen. Koleginica i ja imali smo bukvalno nekoliko sekundi da odlučimo šta i kako – priča dr Vladislav Tripković, ginekolog u Opštoj bolnici Užice.

On i dr Mirjana Kokošar Paunović riješili su da probaju Cveti Rajevac da spase matericu, a za krajnju opciju, u slučaju da ovo ne uspije, ženi hirurški odstrane isti ogran i sačuvaju joj živu glavu.

Vijesti iz užičke bolnice pokvarile su slavlje u domu Rajevaca. Tek što je familija počela nazdravljati za život djece, počela je briga za život njihove majke. Oko nje je u to vrijeme, osim dvoje ginekologa, bilo i dvoje anesteziologa. Ostali su tu šest sati, koliko je trajao zahvat, tokom kojih je Cveta primila šest doza krvi i pet krvne plazme.

Borba za život

Poslije raznih instrumentalnih revizija, lijekova, terapija za stezanje materice, koji su se pokazali kao neuspješni, kao krajnju mjeru smo plasirali dvije ogromne hirurške štrajfne, gaze duge po pet metara natopljene povidon jodom. Tog trenutka uspjeli smo da zaustavimo krvarenje, počeo joj je rasti pritisak i spuštati se puls. Ipak, još je bilo nezahvalno reći da je sve bilo odrađeno. Naredna tri sata smo ostali uz nju za slučaj da ponovo probije krvarenje, znajući da ćemo u tom slučaju morati da odstranimo matericu da bi majci spasli život – objašnjava ginekolog.

Potrebe za tim nije bilo. U 17 sati, a zahvat je počeo u 11, svima je pao kamen sa srca. Najprije po saznanju da će Angelina i David rasti uz majku, a zatim i da će ona i njen suprug Darko blizancima moći da podare još nekog brata ili sestru.

Medicina, objašnjava dr Tripković, nema jasnog objašnjenja šta izaziva atoniju materice, ali njegova ocjena je da je u slučaju Cvete Rajevac to bila težina plodova koje je nosila. A težina sa kojom su Rajevci došli na svijet, priznaje, ne sreće se često.

Laka trudnoća

Brat mi je rekao da je našao da je jedna Britanka rodila blizance teže od mojih, ali da je padala u nesvijest od bolova. A ja sam trudnoću iznijela veoma lako, bez imalo mučnine i ostalog. Do posljednjeg dana sam se mogla saviti i vezati pertle. Da sam nosila jedno, a ne dvojke, čini mi se da trudnoću ne bih ni osjetila – veli sretna majka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh