Region

Izbori u Sjevernoj Makedoniji: Izlaznost veća u drugom krugu

Građani Sjeverne Makedonije biraju šefa države. Održava se drugi krug šestih po redu predsjedničkih izbora od osamostaljenja.

Zastava Sjeverne Makedonije - Alo.rs

Pravo glasa ima nešto više od milion i 800.000 građana, a glasa se na 3.480 biračkih mjesta. Glasačka mjesta se zatvaraju u 19 sati.

Pretendenti za ovu funkciju su Stevo Pendarovski, kandidat vladajuće koalicije predvođene Socijaldemokratskim savezom, i Gordana Siljanovska-Davkova, iza koje stoji opoziciona koalicija na čelu sa VMRO DPMNE. Pobjednik će biti onaj koji osvoji više glasova, ukoliko na glasačka mjesta izađe više od 40 procenata zapisanih glasača, odnosno oko 720.000.

Do 17 časova glasalo je oko 38,23 odsto birača, objavila je Državna izborna komisija (DIK).

Na konferenciji za novinare, portparolka DIK Ljupka Gugučevska rekla je da je to oko 600 hiljada građana.

Gugučevska je prethodno istakla da glasanje, koje je na svim izbornim mjestima počelo u 7 sati “teče mirno, neprekinuto i bez nepravilnosti“.

Izlaznost u drugom krugu je nešto veća nego u prvom krugu predsjedničkih izbora 21. aprila.

Ukupan odziv u prvom krugu je bio nešto ispod 42 odsto, što je povećalo strahovanja da danas možda neće biti ispunjen cenzus. Upravo zato, oba kandidata su veliki dio kampanje posvetili upućivanju apela glasačima da izađu u što većem broju, a slične pozive su uputili i sve veće političke partije, pišu “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh