Region

Maturska ekskurzija u Srbiji: Posao za cijeli razred da bi svi zajedno na ekskurziju

Učenici Desete gimnazije u Beogradu će poslije škole nositi kafu i kolače firmama u komšiluku, sljedećeg vikenda preselit će jednu porodicu, a jednoj sugrađanki će srediti i cijelu biblioteku po azbučnom redu.

No image - Haber.ba

Sve ove poslove dobili su za samo 20 sati.

Toliko je prošlo od kada je njihova razredna i nastavnica njemačkog Dragana Možek na društvene mreže postavila poziv na ‘humanitarnu akciju’.

U postu na Fejsbuku je objasnila da razred prikuplja novac kako bi svi zajedno otišli na ekskurziju u septembru.

Učenici su odlučili da novac pošteno zarade.

“Nevjerovatno je, ali od kada sam pozvala ljude da nas uposle, ne mogu da stignem da odgovorim na sve ponude za posao, ali i pomoć”, kaže Dragana Možek za “BBC” na srpskom.

“Mislim da sam dogovorila poslova dovoljno da cijeli razred radi narednih nekoliko mjeseci.”

“Jako je bitna još jedna stvar – da mi stvarno želimo da zaradimo taj novac, ne da ga samo dobijemo. Zato pozivam ljude da nam daju posao, ne da nam samo pošalju pomoć.”

Kako su došli na ideju?

Kada je stigla ponuda za ekskurziju, cijeli razred je bio oduševljen. Ispostavilo se da bi možda mogli da dobiju jedno besplatno mjesto, a da šest porodica neće moći da djeci plati put.

Dragana je shvatila da je ekskurzija pravi način da djeca nauče jednu od važnijih životnih lekcija – kako da cijene zarađeni novac.

Tokom rada sa djecom, primijetila je da nemaju svijest o novcu, bez obzira da li im “roditelji daju malo ili mnogo.”

“Sa 17 ili 18 godina nemaju predstavu šta to znači i koliko zarađeni novac traži truda i napora” kaže.

Šta su rekla djeca, a šta roditelji

Dragana je ideju iznijela roditeljima.

“Oni su se oduševili. Valjda su shvatili da je to sjajna prilika i da djeca ne budu kod kuće za telefonom, već možda i da se osjećaju korisnim”, kaže Dragana.

Nije bila sigurna kako će razred reagovati, ali se iznenadila. Učenici su odmah počeli da smišljaju šta bi mogli da rade.

Shvatili su da je prednost što im je škola u blizini poslovnih kancelarija i tržnog centra.

“Njihova je bila ideja da nose ručkove i kafe zaposlenima. To im se činilo lako, a istovremeno, zaposleni su spremni da plate za ovu uslugu.”

“Odmah su smislili i da kuhaju zajedno sa svojim porodicama, da rade selidbe, drže časove… Bila je to duga lista predloga, a entuzijazam me je oduševio.”

Cijeli razred na radnom mjestu

Dragana ne ispušta telefon iz ruku. Kaže da ne stiže da odgovori na sve poruke, ali obećava da će se svima javiti.

“Javilo se dosta ljudi iz inostranstva koje je dirnula naša priča. Željeli su odmah da pošalju novac. Svima sam im rekla da je bitno da ga djeca zarade.”

Firmama koje su htjele da sponzorišu ekskurziju poručili su isto – da bi im srednjoškolci radije kuhali kafu ili donosili ručak.

Ukoliko se akcija nastavi ovim tempom i učenici sakupe više nego što im je potrebno, dogovor je da novac daju u humanitarne svrhe.

Reakcije na društvenim mrežama

Draganin post naišao je na oduševljenje korisnika društvenih mreža. Za samo 20 sati, podijelilo ga je više od 10.00 ljudi.

Korisnici mreža su malom hvalili entuzijazam nastavnice, ali i djece.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh