Region

Izračunao troškove života u Njemačkoj i poručio: ‘Postavite sebi ciljeve, jer bez njih to ne vrijedi ništa’

Ivan Lovrić iznio je vlastite troškove života u Njemačkoj, ali se osvrnuo i koliko ti troškovi iznose za bilo koga tko tamo živi

Ivan Lovric-Screenshoot-YouTube

Ivan Lovrić iz Allensbacha u videu kojeg je podijelio na svom YouTube kanalu, detaljno je iznio vlastite troškove života u Njemačkoj, ali je naveo i koliko ti troškovi iznose za bilo koga tko tamo živi ili pak razmišlja o preseljenju.

On se osvrnuo na najbitnije troškove te ih je podijelio u nekoliko kategorija – stan, smeće, struja, internet i televizija, slobodne aktivnosti.

Prema Ivanovim riječima, u Njemačkoj je najskuplji stan. On za svoj “topli” stan plaća 715 eura. U stanu se nalaze dvije spavaće sobe i dnevni boravak. U cijenu stana su uključeni voda i grijanje. Inače, cijene stanova u Njemačkoj kreću se od 450 eura do 1.500 eura ili više, ovisno o lokaciji i veličini stana. Napomenuo je i da se pripremite ukoliko želite živjeti u centru nekog grada, da ćete za stan plaćati 1.500 i više eura.

Smeće

Za smeće izdvaja oko 14 eura mjesečno, odnosno 169 eura godišnje. Cijena smeća ovisi o broju članova obitelji, odvajate li biootpad ili ne, imate li samo vreću ili pak kantu za smeće i naravno, koliko puta mjesečno se to smeće odvozi. Tako se odvoz smeća plaća od 7 do 16 ili pak više eura mjesečno.

Na struji možete dosta uštedjeti

Struju možete izabrati sami. Hoće li vam struju dati grad ili pak neka privatna tvrtka, ovisi u potpunosti o vama. Naveo je i neke internet stranice u kojima možete provjeriti koja opcija vam je najpovoljnija. Ivanova obitelj za struju mjesečno izdvaja 56 eura. On kaže da je upravo na struji moguće uštedjeti. Primjerice, Ivanova obitelj je uštedjela preko 600 eura samo zbog prelaska kod novog pružatelja usluge. Općenito, cijene struje se kreću od 20 pa do 100 eura, ovisno o tome imate li stare ili nove aparate koji troše manje ili više struje.

Internet i televizija

Ivan je upozorio kako se i u Njemačkoj plaća naknada za televiziju, slično kao i u Hrvatskoj te se to skida s računa za razdoblje od tri mjeseca. Općenito se za internet i televiziju plaća između 15 eura mjesečno, pa sve do 50 ili više eura, ovisno o odabranom paketu. Ivanova obitelj plaća između 50 i 60 eura, ali je isključio opciju njemačke televizije pa će uskoro plaćati samo 35 eura naknade za brzi internet.

Mobitel

Njegova supruga i on koriste dva mobitela za koja plaćaju 50 eura mjesečno. U to je uračunat 1 gigabajt internetskog prometa u cijeloj Europi, a u Njemačkoj imaju neograničen pristup Internetu. Inače, trošak za mobitele može biti od 10 pa sve do 150 eura.

Osiguranje

Za osobno osiguranje, u što su uračunati on, njegova supruga i djeca, plaćaju 65 eura te su s tim osigurani od odgovornosti na 100.000 eura. Sve ovisi o tome na koji iznos se želite osigurati.

Automobil je Ivanovoj obitelji veliki trošak

Automobil je naravno individualna stvar. Automobil je za Ivanovu obitelj veliki trošak jer imaju dva automobila te troše puno goriva za put do posla i za prijevoz djece. Za dva automobila plaćaju osiguranje u iznosu od 1.300 eura, oko 200-250 eura goriva mjesečno, 76 eura poreza godišnje i servis 90 eura za manji automobil, a 240 eura godišnje za veći automobil.

Vrtić

Za vrtić izdvajaju 90 eura mjesečno, a dodatno 40 do 60 eura za užinu jer u njemačkim vrtićima obično nije uračunata hrana. Školu za kćer ne plaća jer je škola u Njemačkoj uglavnom besplatna. Inače, troškovi vrtića i jaslica mogu biti od 0 do 300 ili više eura. Ivan je ranije za sina trebao plaćati 250 eura jaslice, a one su skuplje od vrtića. Međutim, tada je to bilo u vrijeme kada je on manje zarađivao pa ga je država subvencionirala sa 190 eura.

Slobodno vrijeme

Za aktivnosti u slobodno vrijeme, poput teretane, odlaska u kino, na večeru, izdvajaju oko 150 eura, a za kćer koja trenira rukomet izdvajaju 34 eura i 30 eura mjesečno za ples. Oni ne troše ništa novaca za javni prijevoz, autobus i vlak, a za tu se uslugu plaća do 100 ili više eura.

Porez na psa

Ukoliko želite imati kućnog ljubimca, važno je za napomenuti da se u Njemačkoj plaća porez na psa koji iznosi 100 do 300 ili više eura, ovisno o županiji i broju psa ili neke druge životinje.

Hrana

Oko 400 eura Ivanova obitelj potroši na hranu mjesečno, ali je moguće preživjeti u Njemačkoj i s 50 ili čak manje eura mjesečno. Kada je on došao u Njemačku nije imao puno novaca, ali je preživio cijeli mjesec s 34 eura.

Sveukupno

Konačna računica je pokazala da Ivanovi mjesečni troškovi boravka u Njemačkoj iznose 2.323 eura. Vaši troškovi pak bi mogli iznositi između 700 eura na više, ovisno o tome koliko ste štedljivi ili rastrošni.

Na kraju, Ivan je podijelio jedan savjet svima onima koji žele doći u Njemačku. Poručio je da trebate imati neki cilj, jer “bez cilja to ne vrijedi ništa”.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh