Region

Stoltenberg: Širenje na Zapadnom Balkanu doprinijelo stabilizaciji

Generalni sekretar NATO-a rekao je da je proširenje ojačalo Alijansu i osnažilo zemlje regije.

Jens Stoltenberg - Nezavisne.com

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je proširenje NATO-a na zemlje Zapadnog Balkana ojačalo Alijansu, pomoglo stabilizaciji i osnažilo zemlje regije koje su se pridružie Sjevernoatlantskom savezu.

Stoltenberg je pred sastanak ministra odbrane članica NATO-a na kojem će prvi put učestvovati predstavnik Makedonije, kao buduće članice Alijanse, podsjetio na vojne konflikte i zločine koji su se krajem devedesetih godina prošlog stoljeća dešavale na teritoriji Zapadnog Balkana.

“NATO je odigrao ključnu ulogu u rješavanju tih konflikata, u zaustavljanju ratova i stabilizaciji. Još postoje mnogi izazovi i problemi, ali je veoma ohrabrujuće da imamo članice kao što su Hrvatska, Albanija, Crna Gore i buduća Sjeverna Makedonija”, poručio je Stoltenberg.

Situacija na Kosovu
Ministri odbrane NATO-a sastaju se u srijedu i četvrtak u Briselu, a jedna od tema biće misija KFOR-a i saradnja NATO sa Kosovskim sigurnosnim snagama.

Očekuje se da ministri Alijanse razmotre situaciju oko promjene mandata Kosovskih sigurnosnih snaga i nivoa svoje podrške i angažmana sa njima, prenosi balkans.aljazeera.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh