Region

Aleksandar Vučić: “Dogovor Atine i Skoplja ne treba poistovjećivati s pitanjem Kosova”

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da dogovor Skoplja i Atine o imenu Makedonije ne treba poistovjećivati s pitanjem Kosova.

Aleksandar Vučić - Nezavisne.com

Vučić kaže da u ovom slučaju posebno misli na Evropljane koji smatraju “sada smo riješili jedan problem”, pa sad ostaje samo Kosovo, prenosi “Srna”.

– Ova pitanja se ne smiju poistovjećivati, jer se dramatično razlikuju i po težini i po posljedicama koje imaju. Politika Srbije i ono što nama donosi najviše dobra i nade jeste politika regionalne stabilnosti, otvorenih garnica, jer se u ekonomskom smislu nikog ne plašimo – poručio je Vučić.

Naveo je da Srbija želi najbolje moguće odnose sa Makedonijom i Grčkom i da će biti jedna od prvih zemalja koja će svog južnog susjeda priznati pod novim imenom.

– Čestitam i Skoplju i Atini na Prespanskom sporazumu, ali naši problemi u odnosima sa Prištinom su stostruko teži i ta pitanja ne treba poistovećivati – rekao je Vučić novinarima u Novom Sadu.

Naglašava da se varaju svi koji misle da je moguće zadržati zamrznuti konflikt na Kosovu i Metohiji.

– Žalostan sam ako ljudi neće to da razumiju, ali ja to ne mogu da promijenim, kao što neću da mijenjam politiku koja je racionalna, ozbiljna i odgovorna i koja je donosila dobre rezultate Srbiji – rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje koji kompromis Beograda i Prištine bi bio prihvatljiv Njemačkoj koja je priznala Kosovo u postojećim granicama.

Izrazio je uvjerenje da će Njemačka voditi računa, ne samo o dijalogu, već i postizanju kompromisnog rješenja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh