Region

Žena iz Požege nova žrtva gripe

Starija žena iz Požege preminula je od gripa na Odjeljenju za infektivne bolesti u požeškoj bolnici.

Liječenje gripa - Blogspot.com

Načelnik Odjeljenja Zdravko Andrić rekao je da je žena umrla od teške upale pluća kao komplikacije gripa.

On je naveo da se u ovoj sedmici grip proširio na područje Požege i da su u posljednja dva dana počeli primati bolesnike s komplikacijama, najčešće u vidu teške upale pluća, prenose hrvatski mediji.

– Juče je veliki broj pacijenata zatražio ljekarsku pomoć. Na Odjeljenje za infektivne bolesti primili smo šest pacijenata s upalom pluća – kaže Andrić.

On je dodao da pacijenti, koji imaju hroničnu bolest mogu očekivati da će se kod njih grip razvijati brže i da će se stvarati određene komplikacije.

– Niko od pacijenata koje smo ovih dana primili zbog upale pluća i gripa nije vakcinisan. Oni koji bi trebalo da najviše vode računa da se vakcinišu, na to se ogluše – kaže Andrić.
Andrić je savjetovao hroničnim bolesnicima da prva dva-tri dana leže, te da se, ako se stanje pogorša, jave ljekaru, posebno ako počnu osjećati probadanje u grudima i imaju otežano disanje.

Prema njegovim riječima, mlađi između 20 i 30 godina, koji nisu opterećeni hroničnim bolestima, manje-više prebole grip bez većih komplikacija.

Andrić je naglasio da prva dva dana ne treba dizati paniku zbog gripa i povećane temperature, čak ni hronični bolesnici, već ako se takvo stanje pogorša.

– Grip je jako teška bolest. Treba mirovati, uzimati puno tekućine i lijekove za sniženje temperature – istakao je Andrić.

Klinički bolnički centar Rijeka zabranio je do daljeg posjete pacijentima na svim lokalitetima da bi se smanjila mogućnosti zaraze gripom, saopštili su iz riječkog Kliničko-bolničkog centra i istakli da se vrhunac epidemije očekuje u narednim sedmicama, prenosi “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh